Do duálneho vzdelávania sa zapojí 298 nových zamestnávateľov

Branislav Toma, Pravda | 18.01.2016 12:18, aktualizované: 
Po 23 rokoch samostatnosti Slovensko vo väčšej miere púšťa študentov na prax do firiem. V budúcom školskom roku získa možnosť odbornej praxe priamo vo výrobných halách súkromných podnikov 2 763 detí. Budúcich odborníkov vyškolí 293 firiem. Tí, ktorí budú úspešní, majú 100-percentnú istotu zamestnania.

„Naším cieľom je, aby do roku 2020 prechádzali všetci žiaci študujúci na odborných školách, systémom duálneho vzdelávania,“ povedal viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky Jaroslav Holeček. V takom prípade sa to bude týkať okolo 18-tisíc stredoškolákov, ktorí budú získavať zručnosti v 84 odboroch. Medzi nimi sú napríklad aj odbory ako nástrojár a obrábač kovov, ktoré takmer vymreli. „Našou dôležitou úlohou ostáva presvedčiť žiakov a ich rodičov, že duálne vzdelávanie má zmysel a môže významne pomôcť v naštartovaní kariéry mladého človeka,“ pripomenul minister školstva Juraj Draxler.

„Na jednej strane máme stále veľký počet ľudí bez práce a na druhej firmy, ktoré napriek tomu nedokážu nájsť dostatočný počet vhodných zamestnancov,“ poukázal Holeček. Úrady práce podľa posledných údajov z novembra 2015 evidovali bez práce takmer 291-tisíc Slovákov. „Zabezpečenie duálneho vzdelávania je cestou, ako dať mladým ľuďom istotu práce po skončení školy a pre firmy je možnosťou získania kvalifikovaných zamestnancov,“ dodal viceprezident.

Duálne vzdelávanie ako prvé na Slovensku rozbehli nemecké a rakúske firmy. V roku 2014 priblížil jeho výhody šéf podniku, ktorý sa zameriava na výrobu oceľových diskov pre stavebné stroje, automobilový a letecký priemysel. „Preškoliť absolventa školy s netechnickým vzdelaním na programátora CNC stroja trvá rok až dva. Navyše firmu takáto investícia vyjde až na 31,5 tisíca eur. Ak žiakom stredných škôl poskytneme troj- až štvorročnú prax, vyjdú nás náklady na ich vzdelanie 6,8 tisíca eur,“ vyrátal riaditeľ spoločnosti Miba Steeltec Peter Chudoba. Rakúšanom patriaci podnik už v roku 2014 spolu s ďalšími 6 firmami nadviazal spoluprácu s učilišťom v Zlatých Moravciach.

Vlani v rámci pilotného projektu duálneho vzdelávania dostalo možnosť praxovať v 87 podnikoch 444 žiakov. V tomto školskom sa o systém zaujímalo viac firiem, nie všetky získali certifikát. Z 349 záujemcov sitom prešlo 298 podnikov.

Kontrolu kvality praktického vzdelávania bude mať na starosti Rada zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania. Získané zručnosti budú musieť žiaci obhájiť pred odbornou komisiou. Teoretická časť ostane aj naďalej na pleciach škôl.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ