Kolínska polícia obvinila prvého muža zo sexuálneho napadnutia

ČTK | 18.01.2016 16:34
Nemecká polícia obvinila prvého muža zo sexuálneho napadnutia počas silvestrovskej noci v Kolíne nad Rýnom. Kolínske policajné prezídium o tom informovalo v tlačovej správe. Okrem toho polícia cez víkend zadržala dvoch mužov podozrivých z lúpeže. Celkom polícia kvôli silvestrovským udalostiam vyšetruje dve desiatky ľudí.

Polícia zadržala 26-ročného Alžírčana v utečeneckej ubytovni v Kerpene západne od Kolína. vyšetrovatelia u neho objavili dva mobilné telefóny, ktoré boli ukradnuté pri silvestrovskom incidente. Jedna z poškodených pritom uviedla, že muž, ktorý jej telefón zobral, ju tiež sexuálne napadol. Policajti muža obvinili zo sexuálneho napadnutia a umiestnili ho do vyšetrovacej väzby.

Cez víkend zadržali v Kerpene a v Aachene ďalších dvoch Alžírčanov, ktorí mali pri sebe mobilné telefóny ukradnuté počas silvestrovskej noci. Počet ľudí podozrivých z lúpeže tak vzrástol na 20, z toho sedem z nich je vo väzbe.

Podľa svedkov aj polície sa v centre Kolína nad Rýnom zišlo počas osláv silvesta asi tisíc ľudí arabského a severoafrického pôvodu. Z davu sa vyčlenili skupiny mužov, ktorí obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali. Kolínska polícia prijala kvôli incidentu 766 trestných oznámení, z toho polovica je kvôli sexuálnemu napadnutiu.

Podobné incidenty sa stali tiež v Hamburgu, kde polícia prijala asi 200 trestných oznámení, a v menšej miere aj v ďalších veľkých nemeckých mestách. Udalosti vyvolali v krajine diskusiu o tom, do akej miery sa na obťažovaní a krádežiach podieľali novo prichádzajúci vysídlenci. Američanka Caitlin Duncanová, ktorá sa osláv v Kolíne zúčastnila, v rozhovore s listom The New York Times povedala, že naopak vďaka pomoci sýrskych utečencov sa jej podarilo násilníkom utiecť.