Čínska ekonomika vlani rástla najpomalšie za 25 rokov

ČTK | 19.01.2016 08:20
Čínska ekonomika v uplynulom roku vzrástla najpomalšie za 25 rokov. Hrubý domáci produkt (HDP) sa medziročne zvýšil o 6,9 percenta.

Druhá najväčšia svetová ekonomika spomalila rast aj v poslednom minuloročnom štvrťroku, keď sa HDP zvýšil v medziročnom porovnaní o 6,8 percenta, najmenej od prvého štvrťroku 2009, keď vrcholila svetová finančná kríza. Utorňajšie údaje čínskeho štatistického úradu podľa agentúry Reuters vyvíjajú ďalší tlak na čínsku vládu, ktorá sa po nedávnom prepade akciových trhov snaží obnoviť dôveru investorov.

Čínska ekonomika bola v uplynulých rokoch hlavným motorom svetového rastu, teraz ale už nejaký čas spomaľuje. Komunistická vláda v Pekingu sa snaží premeniť ekonomiku z centrálne plánovaného hospodárstva na viac trhovo orientovaný model. Stojí však pred problémami v podobe slabého vývozu, spomaľujúcich sa investícií, nadmernej produkcie tovární, slabého realitného trhu a vysokej úrovne zadlženia.

Čínski štatistici na tlačovej konferencii uviedli, že minuloročné rastové tempo, ktoré je podľa západných štandardov stále závideniahodné, bolo „vydreté“.

Čínska ekonomika v minulom štvrtom kvartáli spomalila rast aj v porovnaní s uplynulým štvrťrokom. V období od októbra do decembra sa zvýšila o 1,6 percenta po raste o 1,8 percenta v predchádzajúcom kvartáli; analytici oslovení agentúrou Reuters odhadovali tento rast na 1,7 percenta.

Ďalšie dáta ukázali, že čínska ekonomika strácala na sile aj v decembri. Priemyselná výroba spomalila medziročný rast na nečakane slabých 5,9 percenta. Maloobchodné tržby, ktoré boli vlani jedným z mála svetlých bodov, sa síce zvýšili o 11,1 percenta, oproti novembru ale rástli pomalšie a menej, než sa čakalo. Predaj a ceny domov však pokračovali v raste, hoci úplné zotavenie trhu s nehnuteľnosťami sa v dohľadnej dobe zrejme očakávať nedá.

Škaredé prekvapenie ale podľa pozorovateľov utorkové dáta nepriniesli a nálada na čínskych trhoch sa popoludní výrazne zlepšila. Čínske akcie sa vydali prudko nahor a ich hlavné indexy Shanghai Composite Index a CSI300 pridávali v druhej polovici obchodovania každý viac ako dve percentá.