Ministri EÚ potvrdili odmietavý postoj voči osídľovacej politike Izraela

SITA | 19.01.2016 08:40
Rada Európskej únie vydala v pondelok vyhlásenie, podľa ktorého sa musí vo všetkých dohodách medzi dvadsaťosmičkou a Izraelom „jednoznačne a výslovne" uvádzať, že ich nemožno vzťahovať na okupované územia. Európski ministri zahraničných vecí týmto spôsobom „stavajú" na rozhodnutí z novembra, ktoré požaduje osobitné označovanie výrobkov pochádzajúcich z Predjordánska, informuje agentúra AP.

Vyhlásenie z pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci zdôrazňuje, že uvedený postup nemá viesť k „bojkotovaniu Izraela, čo EÚ dôrazne odmieta". Izraelské osady vybudované na okupovaných palestínskych územiach sú však podľa neho naďalej považované za ilegálne a predstavujú prekážku v izraelsko-palestínskom mierovom úsilí.

Najnovšie stanovisko EÚ privítala palestínska samospráva, ktorej predstaviteľ Sáib Arajkát ho označil za „krok vpred smerom k zodpovednosti". Európa by však podľa neho mala podniknúť aj iné, „bezprostredné“ kroky, ako je zakázanie dovozu výrobkov zo židovských osád v Predjordánsku, a vo vyššej miere sa zasadzovať za ukončenie okupácie tohto územia Izraelom.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že spoločne s premiérom Benjaminom Netanjahuom úspešne lobovalo za miernejšiu formuláciu vyhlásenia EÚ, ktoré však považuje napriek tomu za diskriminujúce. Únia totiž podľa neho ignoruje zodpovednosť Palestínčanov na zmrazení mierových rokovaní a „spomedzi približne 200 hraničných konfliktov vo svete" sa zameriava výhradne na ten izraelský. „Takýto prístup bráni EÚ v tom, aby bola spravodlivým hráčom pri riešení tohto konfliktu," reagoval izraelský rezort diplomacie.