Čína uspela v spore o clá s EÚ

SITA | 19.01.2016 09:34
Čína môže požadovať obchodné sankcie voči EÚ. Uspela totiž s odvolaním v rámci sporu na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Spor sa týkal ciel, ktoré EÚ uplatňovala na čínske produkty z ocele a železa. Čína, od svojho vstupu do WTO v roku 2001, nikdy nežiadala o uvalenie obchodných sankcií. Koniec sporu, ktorý trval sedem rokov, však necháva otvorené dvere žiadostiam o kompenzácie.

"Opatrenia mali negatívny dopad na export z Číny v objeme približne 1 mld. eur a viac ako 100 tis. pracovných miest v rámci tisícok výrobcov v Číne,“ uviedlo čínske ministerstvo obchodu s tým, že to vyvolalo obrovské ekonomické straty. EÚ teraz musí v súlade s rozhodnutím odstrániť ilegálne clá, inak podľa čínskeho rezortu obchodu "budú nasledovať ďalšie kroky“.

Podľa pravidiel WTO môže krajina zaviesť antidampingové clo a chrániť sa tak pred nespravodlivo lacnými produktmi zo zahraničia. Proces zavádzania takýchto ciel má však prísne pravidlá a v tomto prípade sa Čína sťažovala, že výklad pravidiel zo strany EÚ nie je správny. WTO námietky uznala. EÚ sa proti rozhodnutiu odvolala a prehrala. Následne EÚ uviedla, že clá obmedzila. Čína sa sťažovala, že EÚ neurobila dosť, aby uviedla stav do súladu s rozhodnutím. Opäť uspela. Pri konečnom odvolaní predstavitelia WTO revidovali svoje rozhodnutie v bodoch, v ktorých pôvodne vyhoveli EÚ a svoje rozhodnutie z pohľadu EÚ sprísnili. Predstaviteľ EÚ odmietol situáciu komentovať.