Bojnická nemocnica sa pripravuje na odchod sestier

Milan Kráľ, Pravda | 19.01.2016 12:30
Nemocnica, Bojnice Foto: ,
V bojnickej nemocnici hrozí výpoveďami takmer deväťdesiat sestier.
Bojnická nemocnica funguje zatiaľ v normálnom režime, ale od prvého februára by to tak už nemuselo byť. Výpoveďami tu hrozí takmer deväťdesiat sestier. Sesterská komora predpokladá po ich odchode kolaps, vedenie nemocnice ubezpečuje, že situáciu zvládne. Do rokovaní so zdravotníčkami sa zapojila aj župa.

Vlani podalo výpovede 92 z 356 sestier a pôrodných asistentiek v NsP Bojnice, doteraz ich stiahli štyri. Posledné dve v pondelok ráno. Tento týždeň chce riaditeľ nemocnice so sestrami rokovať, na budúci týždeň sa začne pripravovať na ich výpadok. Najväčšie problémy môžu od februára nastať na internom oddelení a oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Výpovede dali aj sestry z ďalších oddelení – očného, krčného, traumatologického, gynekologického, psychiatrického, ortopedického, geriatrického či oddelenia dlhodobo chorých.

„Celý tento týždeň budeme rokovať a čakať na výsledok rokovaní. Od budúceho týždňa sa už budeme musieť pripraviť, ako budeme poskytovať zdravotnú starostlivosť od 1. februára,“ povedal včera Ivan Gašparovič, riaditeľ bojnickej nemocnice.

Aké to budú opatrenia, riaditeľ nekonkretizoval. Včera navštívil túto nemocnicu aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. Trenčiansky samosprávny kraj je zriaďovateľom bojnickej nemocnice a okrem nej aj ďalších dvoch – v Myjave a Považskej Bystrici. V nich sestry nedali výpovede. Pri hľadaní východiska z blížiacej sa kritickej situácie prichádzala do úvahy aj možnosť, aby sestry z Myjavy a Považskej Bystrice prišli vypomôcť do Bojníc.

„Teraz skôr uvažujeme nad tým, že pacientov dovezieme do Považskej Bystrice alebo Myjavy, ak by bol nejaký problém ošetriť pacienta v Bojniciach. Tieto nemocnice sú na to kapacitne nachystané. V prípade potreby vypomôže aj nemocnica v Partizánskom alebo Fakultná nemocnica v Trenčíne a Univerzitná nemocnica v Martine,“ vraví Jaroslav Baška.

Podľa Ivety Lazorovej, prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, nemocnica určite nezvládne riadne fungovanie, ak odídu sestry, čo sú v súčasnosti vo výpovednej lehote. Je presvedčená, že tým bude obmedzená, ak nie ohrozená zdravotná starostlivosť.

„Vedenie nemocnice aj jej zriaďovateľ sa snažia situáciu zľahčovať. Otázkou je, koľko budú stáť prevozy pacientov. A po druhé, či majú okolité technické a personálne zabezpečenie na to, aby zvládli takýto nápor. Po 1. februári sa ukáže, či to dokážu, alebo nedokážu,“ dodala Iveta Lazorová.

„Už roky funguje integrovaný záchranný systém a ak je nemocnica niekde obsadená, operátori volajú do najbližších nemocníc, kde ich môžu prevziať. Žiadna panika teda nemusí byť, nehrozia žiadne straty na životoch alebo podobné veci, ktoré by vyplývali z toho, že pacient nebude ošetrený a nebude mu poskytnutá dostatočná zdravotná starostlivosť,“ ubezpečil Baška.

Rokovania so sestrami by mali viesť k tomu, aby zmenili svoje rozhodnutie na odchod z práce. Trenčiansky župan tvrdí, že s nimi debatoval a takémuto riešeniu boli naklonené. Odrádza ich vysoká sankcia až 3 300 eur za to, ak by výpovede stiahli. Šéfka komory sestier vraví, že sa k tomu dobrovoľne zaviazali v zmluve o solidarite. Tieto peniaze sa majú použiť na kompenzáciu pre tie sestry, ktoré protest dotiahnu do konca a po vypršaní výpovednej lehoty prídu o prácu. Trenčiansky samosprávny kraj prisľúbil sestrám právnu pomoc, aby tento poplatok nemuseli uhradiť.

Podľa údajov Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek je v súčasnosti vo výpovednej lehote na celom Slovensku 846 sestier. Ministerstvo zdravotníctva má ale iné čísla, podľa neho je to 695 sestier z celkového počtu 30 tisíc na celom Slovensku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ