Frank Burgdörfer: Krízová politika nie je pre zbabelcov

Marián Repa, Pravda | 20.01.2016 07:00
Nemecko konalo v utečeneckej kríze svojvoľne. Aj najsilnejší hráči musia dodržiavať pravidlá, tvrdí politológ Frank Burgdörfer z Európskeho hnutia v Nemecku. Napriek reálnej hrozbe rozpadu Schengenu si myslí, že vlády v EÚ nájdu spoločné riešenie.
Frank Burgdörfer
Frank Burgdörfer Frank Burgdörfer

Z úst kancelárky bolo dookola počuť: My to zvládneme. Minulý mesiac na straníckom sneme CDU však mierne obrátila: Čo bolo dôvodom tohto jej „vytriezvenia“?
Vytriezvenie by znamenalo, že Merkelová mala nejaké ilúzie. To si však nemyslím. Kancelárka je presvedčená, že pre stabilitu Európy, pre Schengen a spoločný trh by malo fatálny dosah, keby Nemecko uzavrelo hranice. Obáva sa domino efektu, ktorý by nastal od Balkánu až po Grécko, čo by mohlo viesť k rôznym konfliktom v regióne a ku kolapsu Grécka. Je si vedomá, že nemeckí občania by jej dali svoju dôveru, keby sa v televízii objavili zábery tisícok ľudí, ktorí peši idú v snehu, chlade a bez pomoci. Z toho dôvodu chce „vypustiť trochu pary z kotla“, aby získala čas na riešenie utečeneckej krízy v Nemecku aj na vonkajších hraniciach únie. Keďže nemecká spoločnosť reagovala na utečencov nadmieru pozitívne, chce to využiť. Od začiatku však sprísňuje pravidlá, zaviedla kontroly a snaží sa, aby boli prijímaní iba tí utečenci, ktorí pochádzajú skutočne z oblastí postihnutých vojnovými konfliktmi. Samozrejme, na straníckom sneme CDU sa snažila upokojiť svojich kritikov, ako to len bolo možné, bez toho, aby sa vzdala svojho hlavného cieľa.

V marci sa budú konať dôležité voľby do troch krajinských snemov. Popularita pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko rastie. Čo by znamenala porážka CDU pre Merkelovú?
Preferencie Alternatívy pre Nemecko sú vysoké, čo je zahanbujúce, lebo ide o stranu, ktorá zastáva otvorene extrémistické názory – rasizmus a odpor k demokracii nevynímajúc. S tou pôvodnou AfD z čias eurokrízy táto strana (po minuloročnom rozštiepení – pozn. red.) nemá nič spoločné. Je zaujímavé, že zisky Afd nejdú na úkor CDU. Kresťanskodemo­kratická únia asi len ťažko môže pomýšľať na 40-percentné preferencie, aké dosahovala v lete, ale je na tom výrazne lepšie, ako keď Merkelová začala vládnuť. Odstup CDU od SPD rastie. Je dosť možné, že v spolkovej krajine Porýnie-Falcko CDU po 25 rokoch opäť zvíťazí. Takéto úspechy sťažujú akúkoľvek vzburu. Okrem toho, vo vedení strany niet nikoho, kto by sa Merkelovej otvorene postavil. Preto v CDU len ťažko možno očakávať nejaké zemetrasenie. Úvahy o tom, či aktuálne udalosti nejako ovplyvnia to, že Merkelová v roku 2017 získa kancelársku stoličku, sú zatiaľ predčasné.

Ešte nikdy nebola Európa tak blízko rozpadu Schengenu. Čo by to pre EÚ znamenalo?
V krátkodobom horizonte by to bolo len na obtiaž pre milióny ľudí. Všetci by sme si museli zvyknúť na kontroly na hraniciach a čakanie na letisku by sa predĺžilo o dve hodiny. Hospodárske škody by boli obrovské, pretože na hraniciach by stáli kamióny, ktorých vodiči mohli robiť v tom čase niečo iné. Straty by boli miliardové. Okrem toho, mnoho cezhraničných projektov, sociálne služby, turistické projekty, iniciatívy miliónov ľudí, ktorí de facto žijú na druhej strane hranice, by boli silne ohrozené, teda všetci tí, čo dochádzajú za prácou, by museli urobiť krok späť, zreorganizovať si svoj súkromný život a vzdať sa mnohých výhod. Po politickej stránke by škody boli ešte väčšie. Do Európy by sa opäť vrátila nedôvera. Keby sme si už viac nedôverovali, potom by hrozilo, že každý by myslel len na seba a riešil problémy na úkor susedov. To by bol koniec Európskej únie, ako ju poznáme. Potom by sme poľahky padli späť do sveta 19. storočia s meniacimi sa alianciami a ilúziou, že je lepšie, keď oslabíme svojich susedov. V hospodárskych záležitostiach, v porovnaní s USA, sme momentálne rovnako silným hráčom, čo by sa však rýchlo zmenilo. Navonok by takáto Európa bola úplne smiešna, nikto by nás nebral vážne, hrozilo by, že stratíme vplyv na globálne rozhodovanie. Aj pre Moskvu by to bolo pozvánka, aby nás mohla proti sebe postaviť a presadiť svoje vlastné ciele na nás úkor. Tak veľa hlúposti a pripravenosti k sebapoškodzovaniu by si asi nikto neželal.

Mnohí si myslia, že je to problém Nemecka, povedal Wolfgang Schäuble na stretnutí ministrov financií. Ak však Nemecko urobí to, čo všetci očakávajú, tak to nebude nemecký problém, ale európsky. Nakoľko pravdepodobné je, že Nemecko by uzavrelo hranice?
Keď sa nenájde žiadne európske riešenie, tak nemeckej vláde nezostane nič iné. Neverím však, že ostatné vlády v EÚ by konali tak nezodpovedne. Ak by sme nedokázali riešiť problémy rozumne a v spoločnom záujme, dôsledky pre Európsku úniu by boli fatálne. So Schäublem súhlasím, že skutočne ide o európsky problém, myslím si však, že nemecká vláda tiež prispela k súčasnej situácii. V utečeneckej kríze konala svojvoľne, bez toho, aby svojich partnerov brala vážne. Volanie o pomoc zo strany Grécka, Talianska a Maďarska dlho ignorovala, keď však potom mala utečencov vo vlastnej krajine, ostatní jej mali náhle prejaviť solidaritu. V posledných rokoch sa podobne nekooperatívne Nemecko správalo aj v iných súvislostiach. Aj najsilnejší hráči musia dodržiavať pravidlá a dohody – inak ich nemôžu vyžadovať od ostatných.

Je vôbec realistické spoliehať sa pri utečeneckej kríze na Turecko?
No, to je asi problém tzv. realpolitiky. Nemôžeme si vyberať, aká krajina leží oproti gréckym ostrovom v Egejskom mori. Problémy je nutné riešiť za daných okolností. Turecko má veľký záujem na obnovení intenzívnejšej spolupráce s EÚ. Turecké vedenie si zjavne nesmierne užíva, že ho únia potrebuje a tri miliardy eur sú tiež celkom vítané v krajine, ktorá už na utečencov vynaložila mnoho prostriedkov a ďalej vynakladá. Zároveň je nutné vidieť, že Turecko vo vzťahu k Sýrii pokračuje vo veľmi diskutabilnej politike. Môžete vyniesť morálny súd, od takého Turecka sa musíme držať čo najďalej. Ale môžete si tiež povedať, takto pravdepodobne môžeme zvýšiť náš vplyv na turecké vedenie a dosiahnuť viac v Sýrii. Záleží na okolnostiach. Krízová politika nie je pre zbabelcov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ