Exriaditeľa nemocnice v Revúcej odsúdili za spreneveru

SITA | 19.01.2016 15:48
Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici v utorok sprísnil podmienečný trest za spreneveru pre bývalého riaditeľa nemocnice v Revúcej 53-ročného inžiniera Mariána Faška.

Trestný čin spáchal Faško po svojom odvolaní z funkcie v apríli 2010, keď neodovzdal hmotný investičný majetok a písomnosti svojej nástupkyni, za čo ho Okresný súd v Revúcej uznal za vinného. Upustil však od uloženia súhrnného trestu vzhľadom na predchádzajúce odsúdenie Faška na tri roky podmienečne za zločin podvodu.

Voči verdiktu sa odvolal prokurátor, ktorý požadoval skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia predĺžiť. Odvolací senát žalobcovi vyhovel a skúšobnú dobu s probačným dohľadom súdu predĺžil exriaditeľovi z troch na štyri roky.

Faško tvrdil, že zadržal rôznu techniku a písomnosti na protest proti odvolaniu z funkcie. Bol presvedčený, že jeho odvolanie bolo nezákonné. Veci potom vydal na požiadanie polície. Nemocnica však mala problémy, pretože zadržané dokumenty boli potrebné pre jej riadny chod.

Exriaditeľ na odvolacom konaní povedal, že sa necíti byť vinný a vyhlásil, že boli porušené jeho práva. Odvolanie voči prvostupňovému verdiktu však nepodal. Jeho obhajca navrhol vec vrátiť na nové konanie, ale odvolací senát mu nevyhovel.