CDU/CSU stratila oproti posledným voľbám štvrtinu voličov

ČTK | 19.01.2016 16:53
Konzervatívna únia CDU/CSU nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa v aktuálnom prieskume spoločnosti Insa prepadla na najnižšiu úroveň od roku 2012. Oproti posledným voľbám do Spolkového snemu stratila takmer štvrtinu voličov, napriek tomu zostáva najsilnejším politickým zoskupením v Nemecku . Naďalej posilňuje populistická Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá by teraz vo voľbách skončila na treťom mieste.

CDU/CSU by teraz volilo 32,5 percenta Nemcov, čo je o 2,5 percentu­álneho bodu menej ako pred týždňom. Konzervatívna únia tak spadla hlboko pod výsledok z volieb do Spolkového snemu na jeseň 2013, keď jej dalo hlas 41,5 percenta voličov.

Podľa nemeckých politológov môže byť oslabenie kancelárkinej strany dôsledkom vnútorných rozporov o smerovaní imigračnej politiky. Všetci predstavitelia CDU / CSU sa zhodujú v tom, že je potrebné znížiť počet prichádzajúcich utečencov, líšia sa však v názoroch na to, ako to urobiť. Kým Merkelová presadzuje celoeurópske riešenie, ktoré by zahŕňalo rozdeľovanie utečencov medzi krajiny EÚ a zlepšenie ochrany vonkajších hraníc únie, najmä bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU) volá po uzavretí nemeckých hraníc a stanovení maximálneho počtu utečencov, ktorých Nemecko ročne prijme.

Utečenecká kríza naopak nahráva AFD, ktorá požaduje obmedzenie imigrácie a repatriácie veľkej časti utečencov, ktorí už do Nemecka dorazili. Stranu by teraz volilo 12,5 percenta Nemcov, o jeden percentuálny bod viac ako pred týždňom. AFD, ktorá sa v posledných spolkových voľbách len tesne nedostala do parlamentu, je tak teraz treťou najväčšou politickou silou v Nemecku.

Na druhom mieste je v prieskumoch stále vládna sociálna demokracia (SPD), ktorú by volilo 22,5 percenta ľudí. Oproti minulému týždňu strana posilnila o jeden percentuálny bod, stále však zaostáva za svojím výsledkom z posledných volieb do Spolkového snemu, v ktorých oslovila 25,7 percenta Nemcov.

Na štvrtom mieste vo voľbách by teraz podľa prieskumu skončila postkomunistická Ľavica, ktorú by rovnako ako pred týždňom volilo desať percent Nemcov. O pol percentuálneho bodu na 9,5 percenta si pohoršili Zelení. Do Spolkového snemu by sa teraz podľa prieskumu dostala tiež Slobodná demokratická strana (FDP), ktorej by dalo hlas 6,5 percenta voličov.