Budeme pokračovať v boji s terorom, zhodli sa Obama a Erdogan

ČTK | 19.01.2016 22:12
Americký prezident Barack Obama a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan sa zhodli na tom, že budú pokračovať v spolupráci v boji proti terorizmu, najmä pokiaľ ide o bojovníkov Islamského štátu a povstalcov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) . Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z okolia tureckého prezidenta. Štátnici spolu v utorok hovorili po telefóne.

Americký prezident počas telefonátu Erdoganovi tiež vyjadril sústrasť v súvislosti s bombovým útokom, ktorý minulý týždeň zasiahol Istanbul a pri ktorom zahynulo desať nemeckých turistov. Samovražedný atentát je pripisovaný Islamskému štátu. Obama vraj tureckému prezidentovi kondoloval aj v súvislosti s útokom v provincii Diyarbakir na juhovýchode Turecka, kde minulý týždeň zahynulo šesť ľudí. Za akciou, ktorej terčom bol bezpečnostný policajný komplex, podľa úradov stáli kurdskí extrémisti.

Obaja prezidenti sa zhodli, že jedným z hlavných tém nadchádzajúcej návštevy amerického viceprezidenta Joea Bidena v Turecku bude boj proti terorizmu. Biden do krajiny dorazí v sobotu. Turecko, členský štát NATO, je členom koalície vedenej Američanmi, ktorá bojuje s ozbrojencami z hnutia Islamský štát v Sýrii a Iraku. V posledných mesiacoch sa stáva čím ďalej tým častejšie terčom útokov sunnitských moslimských ozbrojencov, poznamenala agentúra Reuters. Podľa tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua stoja islamisti za útokom z 12. januára v Istanbule. Samovražedný útočník sa vraj do krajiny dostal zo Sýrie. Islamský štát je podozrievaný z toho, že má na svedomí aj ďalšie útoky v Turecku, okrem iného v Ankare, kde vlani v októbri zahynulo vyše 100 ľudí.