Firemní šéfovia sú najpesimistickejší za tri roky

ČTK | 20.01.2016 06:30
Šéfovia firiem z celého sveta sú ohľadom globálnych hospodárskych vyhliadok najpesimistickejšie za posledné tri roky.

Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnila konzultantská spoločnosť PwC. Firemní šéfovia sa obávajú množstva hrozieb – od ekonomického útlmu v Číne, cez nárast regulácie a kybernetické riziká po geopolitickú krízu na čele so vzostupom džihádistického hnutia Islamský štát na Blízkom východe.

Podľa ankety, ktorú PwC pravidelne zverejňuje pred výročným zasadnutím Svetového ekonomického fóra v Davose, verí v zlepšenie globálnej ekonomiky v tomto roku len 27 percent výkonných šéfov. Oproti vlaňajšiemu prieskumu to bolo o desať percentuálnych bodov menej a najmenej od roku 2013. Prieskum tiež zistil, že podľa 66 percent šéfov musia ich podniky čeliť viac hrozbám ako pred tromi rokmi, čo bolo o osem percentuálnych bodov viac ako pred rokom.

Obavy o globálnu ekonomiku sa teraz skombinovali s výrazne zvýšeným kolísaním na finančných trhoch a s geopolitickými problémami, čo podkopalo dôveru firiem a vyvolalo otázniky ohľadom ich tohtoročných rozvojových plánov, uviedol šéf PwC Dennis Nally.

„Keď sa to všetko spočíta, nie je výhľad pre tento rok taký povzbudivý, ako mnohí z nás dúfali,“ povedal Nally agentúre AP.

Prieskum PwC sa zakladá na rozhovoroch s 1409 firemnými šéfmi z 83 krajín z rôznych odvetví z obdobia od konca septembra do začiatku decembra. Nally uviedol, že keby sa anketa konala začiatkom januára, boli by jej výsledky ešte pochmúrnejšie.