Ukrajina: Niekoľko pohľadov na reformy

Boris Latta, Pravda | 20.01.2016 07:52
Na úvod dva citáty. Najprv ukrajinská agentúra UNIAN citujúca Federicu Mogheriniovú, šéfku európskej zahraničnej politiky po pondelkovom rokovaní ministrov zahraničných vecí únie v Bruseli. Pod titulkom EÚ tlieska neuveriteľnej práci ukrajinskej vládnej moci za uskutočnenie reforiem, cituje šéfku európskej diplomacie: "Prvý raz sme sa sústredili na ukrajinský reformný proces. Osobitne v justícii, v riadení štátu a v oblasti decentralizácie. Vidíme neuveriteľnú prácu, ktorú uskutočnila ukrajinská vládna moc za posledné mesiace v snahe implementovať a začať realizovať reformy." V rovnakom tóne informoval Ukrajincov aj ukrajinský portál Korrespondent.

„Mogheriniová sa stala div nie najväčším eurointegrátorom Ukrajiny,“ reagoval na jej bombastické a na pozadí súčasného stavu reforiem pre väčšinu Ukrajincov prekvapujúce vyhlásenie Taras Berezovec, ukrajinský politológ. V tejto súvislosti na portáli Charter97 dodal, že „ide o konštatovanie pozorného inšpektora“.

Citát druhý, na rovnakú tému, ktorý však až tak nerezonoval v ukrajinských médiách. Tentoraz z dielne nemeckého portálu rádia Deutsche Welle citujúceho Franka-Waltera Steinmeiera, šéfa nemeckej diplomacie, po skončení spomínaného pondelkového bruselského rokovania ministrov.

„EÚ vyjadrila znepokojenie nad nedostatočným pokrokom pri uskutočňovaní reforiem na Ukrajine. Ide hlavne o reformy v justícii a v boji proti korupcii. Sú to kľúčové kroky na ceste vyriešenia hospodárskych problémov v krajine.“

Pritom, podľa Mogheriniovej, v Bruseli sa v pondelok napríklad vôbec nehovorilo o vývoji situácie v Donbase. Ako však pripomína väčšina pozorovateľov, práve jej riešenie závisí hlavne od ústavnej reformy, ako to požaduje napokon aj trinásťbodová dohoda z Minska z februára minulého roku, známa ako Minsk¤2.

K pondelkovému rokovaniu šéfov diplomacií členských krajín únie a konkrétne k ukrajinským reformám sa vyjadril aj slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

„Ukrajina si nemôže dovoliť luxus čakať s reformami, kým sa bezpečnostná situácia stabilizuje,“ vyhlásil citovaný aj agentúrou RIA Novosti. Minister síce privítal pokrok Kyjeva najmä v oblasti financií a bankového sektora, ale na druhej strane zdôraznil, že „vlastníctvo a zodpovednosť za realizáciu reformného procesu musia byť v ukrajinských rukách“.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ