Učiteľom platy rástli. Za posledné štyri roky o 20 percent

Katarína Kováčová, Pravda | 20.01.2016 12:00
Otázka platov učiteľov sa v posledných rokoch otvára v pravidelných intervaloch. Vyťahujú ju samotní pedagógovia, ktorí sa považujú za nedocenených. Časť z nich preto plánuje na budúci pondelok vstúpiť do štrajku.

Tvrdia, že tabuľkové platy sú nízke a systém získavania príplatkov komplikovaný. Ministerstvo školstva oponuje, že robí, čo môže. Za posledné štyri roky im mzdy zvýšilo o 22 percent. Za rovnaké obdobie si takto prilepšili zamestnanci len v 28 zamestnaniach ako lekári, manažéri či programátori.

Nástupný plat učiteľa je takmer 670 eur v hrubom. S počtom odpracovaných rokov sa zvyšuje, napríklad po piatich rokoch je to 703 eur. Základ si môžu pedagógovia zvýšiť kreditmi za ďalšie vzdelávanie a príplatkami za doplnkovú činnosť, ako je napríklad triednictvo či vedenie začínajúceho učiteľa.

Podľa učiteľov sa všetky možnosti stíhať nedajú, mzdy preto vraj nie sú oveľa vyššie. Priemerný plat aj s príplatkami sa podľa oslovených základných a stredných škôl pohybuje okolo 700 eur v čistom.

Minister školstva Juraj Draxler súhlasí s tým, že ohodnotenie učiteľov by malo byť vyššie. Zároveň však dodáva, že v uplynulom období im rástli platy najrýchlejšie spomedzi všetkých zamestnancov verejnej správy. V posledných štyroch rokoch sa pravidelne zvyšovali, naposledy v tomto januári o štyri percentá.

„Škôl na Slovensku je viac ako 5 900, akékoľvek zvyšovanie platov je teda pri takých veľkých počtoch zamestnancov v obrovských číslach. Cez kolektívne vyjednávania boli za posledné štyri roky navýšené výdavky na platy učiteľov v hodnote takmer pol miliardy eur. Platy sa navyšovali do tarifných zložiek, čo znamená, že v absolútnom čísle stúpli počas aktuálnej vlády cez 22 percent,“ konštatovalo ministerstvo.

Podľa rezortu bol priemerný plat učiteľa v minulom roku 977 eur v hrubom. Najvyšší ho mali učitelia v okrese Bratislava IV, 1 455 eur, ďalej v okresoch Medzilaborce, 1 098 eur, a Spišská Nová Ves, 1 051 eur. Nad tisícku sa celkovo dostalo 16 okresov. Najnižší plat bol na školách v okrese Košice III, a to 860 eur.

Internetový platový portál, ktorý porovnáva a analyzuje mzdy vo všetkých pracovných pozíciách, eviduje len 28 zamestnaní, ktoré si za posledné štyri roky prilepšili o viac ako 20 percent. Medzi nimi sú lekári, programátori, daňoví poradcovia či dizajnéri.

„Z 249 pozícií, pre ktoré máme dáta, 28 z nich rástli platy viac ako 20-percentne. Podľa nášho prieskumu učiteľom základných škôl v priebehu štyroch rokov stúpli platy o 16 percent a učiteľom stredných škôl stúpol plat o 15 percent. Nevieme presne, čomu zodpovedá 20-percentné zvýšenie platov, ktoré deklaruje vláda. My počítame štatistiky od respondentov učiteľov a údaje hovoria tak, ako spomínam,“ vysvetlil Miroslav Dravecký, produktový manažér portálu Platy.sk.

Školy hovoria o 600 a 800 eurách v čistom

„Učitelia si platy musia naháňať. V školstve môžu robiť buď ženy, ktoré majú dobre zabezpečených manželov, sú nadšenkyne, alebo majú ešte nejakú prácu navyše. Veľa učiteľov máme mimobratislavských, bývajú v podnájmoch a často robia ešte niečo po večeroch. Doučujú, strážia deti a podobne. Nie sme dostatočne ohodnotení,“ priblížila situáciu Mária Koplíková, zástupkyňa riaditeľa Základnej školy Mierová v Bratislave.

Kredity, ktoré učitelia získavajú, ak absolvujú kurzy v rámci ďalšieho vzdelávania, platia sedem rokov. Počas nich dostávajú pedagógovia príplatky. Za 30 kreditov, ktoré získajú za viacero kurzov (jednému cca 40-hodinovému školeniu odpovedá 10 kreditov) sa im mzda zvýši o šesť percent, za 60 kreditov o 12 percent.

„U nás sú kredity asi najčastejším spôsobom navyšovania platov. Máme naozaj šikovných učiteľov, ktorí si vždy vyberú školenia, ktoré potrebujú. Takže to prospeje učiteľom, deťom aj škole. Väčšinou sa nasmerujeme na oblasti, ktoré sú výhodné aj pre školu, ako počítačová technika alebo environmentálne témy,“ doplnila Koplíková. Ako uviedla, priemerný plat v ich škole sa pohybuje okolo 600 až 700 eur.

Atestačné skúšky znamenajú pre učiteľov zmenu platovej triedy a tým aj trvalý nárast platu. Dve skúšky znamenajú prechod do dvanástej, teda najvyššej a poslednej platovej triedy.

„U nás má väčšina učiteľov, dovolím si povedať, že až 90 percent, už druhú atestáciu a všetky kredity, ktoré sa dali. Priemerný plat na našej škole sa pohybuje odhadom okolo 700 až 800 eur,“ poznamenala zástupkyňa riaditeľa Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne Jarmila Ridošková. Učitelia trenčianskeho gymnázia tiež využívajú kredity. Triednictva je podľa Ridoškovej stále menej, keďže ubúda žiakov. Okrem toho ide podľa nej o náročnú a finančne nedocenenú prácu.

Riaditeľ Strednej odbornej školy technickej vo Zvolene Ján Pituch sa domnieva, že mzdy sa odvíjajú aj od aktivity samotnej školy, od počtu žiakov a toho, akú organizáciu školy riaditeľ vytvorí.

„My ako škola sledujeme platy a vyhodnocujeme ich každý štvrťrok a pozeráme sa na učiteľa tak, aby bol ohodnotený slušne. U nás aj majstri odborného výcviku, aj učitelia majú slušné platy v porovnaní s ostatnými školami. Sme veľká škola, máme veľa žiakov a máme možnosť učiteľom výšiť platy a staráme sa o to,“ ozrejmil Pituch.

Odborári sa pozerajú na bohatšie krajiny

Školskí odborári poukazujú na to, že nárast platov asi o 20 percent bol síce výrazný, no stále nie sú spokojní. Porovnávajú sa totiž s učiteľmi z krajín západnej Európy. „Vývoj platov nesplnil naše očakávania. V porovnaní s ekonomicky vyspelými štátmi Európskej únie máme ešte čo doháňať,“ pripomenul predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Podľa OECD dávalo Slovensko v roku 2012 na vzdelávanie najmenší podiel hrubého domáceho produktu spomedzi krajín OECD. Zatiaľ čo priemer bol 4,8 %, Slovensko investovalo 3,5 %. Po 15 rokoch praxe mali naši učitelia v roku 2013 tretí najnižší plat v OECD po Estónsku a Maďarsku.

Zväz žiada, aby sa učiteľské platy dotiahli na úroveň 1,2– až 1,6-násobku priemernej mzdy, čo je dnes od 1 200 do 1 400 eur. Oslovil všetky politické strany, aby s nimi rokoval o ich programových vyhláseniach v súvislosti so školstvom. Riešenie v štrajku momentálne nevidí. Draxler však upozorňuje, že hranicu 1,2-násobku priemernej mzdy v regionálnom školstve už prekročilo sedem krajov okrem Bratislavského. Tvrdenie podoprel údajmi, ktoré spracoval Inštitút vzdelávacej politiky.

Časť učiteľov zaujala k téme zvyšovania platov radikálnejší postoj. Iniciatíva slovenských učiteľov hrozí ostrým jednodňovým štrajkom 25. januára. Od 1. januára chce pridať o 140 eur, o rok neskôr o ďalších 90 eur. Ďalšími požiadavkami sú navýšenie rozpočtu ministerstva školstva o 400 miliónov eur a zmena systému vzdelávania učiteľov. Na splnenie týchto troch bodov dala vláde dva týždne.

Ministerstvo vníma vyhlásenie štrajkovej pohotovosti ako politickú akciu, tento štvrtok plánuje so zástupcami iniciatívy rokovať. „Požiadavky učiteľov sú ultimátom, ktoré po skončení rokovaní o rozpočte a podpise kolektívnej zmluvy na rok 2016 už nie je možné splniť, určite nie počas dvoch týždňov,“ pripomenul rezort.

Pod školský rezort spadá tiež Slovenská akadémia vied. Jej zamestnanci mali v roku 2014 priemerný zárobok okolo 800 eur. V rozpočtových organizáciách to bolo presne 818 eur, v príspevkových 796 eur. Údaje z roku 2015 ešte nie sú známe.

„Od roku 2012 vzrástli platy zamestnancov v rozpočtových organizáciách, respektíve v príspevkových organizáciách po započítaní aj takzvaných ostatných zdrojov priemerne o 44, respektíve 112 eur,“ vyrátal hovorca SAV Stanislav Ščepán.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ