Nové komisárky hľadajú bezbariérové sídlo

bd, Pravda | 20.01.2016 13:00
Dve komisárky budú susedkami v jednej budove. Viera Tomanová, ktorú parlament zvolil v decembri za komisárku pre deti, a Zuzana Stavrovská, ktorá sa stala komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím, spoločne hľadajú v Bratislave sídlo dvoch nových úradov.

„Vyberáme priestory tak, aby nám vyhovovali z hľadiska veľkosti, ceny, ale aj dostupnosti. Ide tiež o to, aby boli bezbariérové. Spolu s komisárkou pre zdravotne postihnutých by sme mali mať spoločné priestory,“ povedala Tomanová o prípravách na vytvorenie úradu komisára pre deti. Výber sídla by chcela uzavrieť už na budúci týždeň.

Spoluprácu pri hľadaní priestorov potvrdila aj Stavrovská. „Veľkú rolu zohrávajú predovšetkým bezbariérovosť vstupu do budovy a priestorov úradu a v neposlednom rade aj financie,“ uviedla.

Zároveň pripravuje webovú stránku, ktorá by mala byť známa v najbližších dňoch. „Mojou predstavou je otvoriť úrad začiatkom marca 2016,“ dodala Stavrovská, ktorá bude mať na starosti zvyšovanie povedomia a ochranu práv ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Komisárky si zároveň vyberajú zamestnancov. „Podľa plánovaného rozpočtu môžem prijať maximálne deviatich, z ktorých jeden bude riaditeľ úradu, dvaja administratívni pracovníci a ostatní budú odborní zamestnanci prevažne právnického vzdelania,“ informovala Stavrovská. Nechce však zabudnúť na oblasť sociálneho poradenstva.

Niektorých spolupracovníkov má už vytypovaných, chystá však výberové konanie. „Pokiaľ ide o výber zamestnancov, určite uprednostním prax v oblasti, empatiu s ľuďmi, ktorých obhajobu budeme vykonávať, a znalosť cudzích jazykov aj s odbornou problematikou,“ uviedla Stavrovská.

Aj Tomanová, ktorá sa bude zaoberať podnetmi na porušovanie práv detí, sa chystá zamestnať deväť ľudí vrátane riaditeľa úradu. Predbežne ráta s tým, že medzi zamestnancami bude aj jej poslanecký asistent. Profesijné zameranie budúcich pracovníkov úradu nie je podľa Tomanovej stanovené.

„Ale v prvom rade budem potrebovať právnikov, sociálnych pracovníkov, psychológa. Bola by som rada, keby to bol človek, ktorý aktívne pracuje s deťmi. A ešte hľadám sociológa,“ dodala Tomanová.

Odborných spolupracovníkov plánuje Tomanová nájsť aj v mimovládnych organizáciách. Pripomenula, že zatiaľ je v kontakte so zástupcami rómskych a niektorých ďalších organizácií, ktoré jej kandidatúru na komisárku podporili.

S Koalíciou pre deti, ktorá združuje viacero organizácií zameraných na rôzne oblasti práv detí a pri voľbe podporovala kandidáta z mimovládneho sektora, zatiaľ nerokovala. „Neznamená to, že niekoho zo spolupráce vylučujem, ale myslím si, že to chce ešte čas,“ podotkla Tomanová. Obe komisárky tvrdia, že už teraz dostávajú podnety, ktoré sa týkajú ich kompetencií a mali by ich riešiť.

„Zatiaľ máme dva ťažké podnety, v jednom prípade to budeme riešiť s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, v druhom by mohlo ísť aj o sťažnosť na prokuratúru,“ prezradila Tomanová. V jednom prípade má ísť o prešetrenie odobratia dieťaťa zo starostlivosti matky, v druhom o podozrenie na týranie dieťaťa. Podrobnosti Tomanová zatiaľ nechcela uviesť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ