Venezuela žiada Irán o užšiu spoluprácu pri rope

SITA | 20.01.2016 14:34
Venezuelský prezident Nicolas Maduro požiadal iránskeho prezidenta Hassana Rúháního o väčšiu spoluprácu na ropnom trhu a užšie vzťahy medzi Teheránom a Caracasom v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Informovala o tom v stredu iránska tlačová agentúra Shana. „Obe krajiny môžu úzko spolupracovať v OPEC a tiež pri predaji ropy na medzinárodný trh,“ povedal Maduro v telefonickom rozhovore s Rúháním.

Venezuelská ekonomika je závislá od vývozu ropy a v súčasnosti sa nachádza v hlbokej kríze. Vláda minulý týždeň zverejnila údaje, ktoré poukazujú na vážnosť recesie v krajine spôsobenej prevažne nízkymi cenami ropy. Od januára do septembra minulého roka sa venezuelská ekonomika zmenšila o 4,5 % a v rovnakom období bola ročná miera inflácie na úrovni 141,5 %. Predstavuje to najvyššiu mieru inflácie na svete. Až 96 % príjmov Venezuely v tvrdej mene závisí od ropy, pričom priemerná cena koša ropy a produktov z rafinovanej ropy minulý týždeň klesla na najnižšiu hodnotu za viac ako 12 rokov.

Západné krajiny cez víkend zrušili sankcie voči Iránu, ktorý v pondelok vydal príkaz na zvýšenie ťažby o 500 tis. barelov denne. Ceny ropy následne klesli najnižšie od roku 2003, a to pod úroveň 28 USD za barel. V stredu ceny ľahkej americkej ropy v dôsledku presýteného trhu pokračovali v poklese a ráno sa prepadli až na 27,32 USD za barel.