Novým moldavským premiérom je proeurópsky Pavol Filip

SITA | 20.01.2016 18:07
Moldavskí poslanci podporili vznik novej vlády na čele s nominantom proeurópskej koalície Pavlom Filipom. Súhlasili tak s kompromisným výberom kandidáta v nádeji, že sa tým ukončí niekoľkomesačná patová situácia a že sa zabráni konaniu predčasných volieb, uviedla agentúra Reuters.

Nový kabinet pod vedením doterajšieho ministra informačných technológií a telekomunikácií Pavla Filipa (49) podporilo 57 zo 101 poslancov moldavského jednokomorového parlamentu.

Moldavský prezident Nicolae Timofti navrhol tohto sociálnodemokra­tického politika za nového premiéra minulý piatok. Počas víkendu proti návrhu protestovali v hlavnom meste Kišiňov tisíce ľudí. Filip má totiž blízko k jednému z najbohatších mužov Moldavska – nepopulárnemu oligarchovi Vladimirovi Plahotniucovi.

Moldavsko sa zmieta v politickej nestabilite odvtedy, ako na verejnosť prenikli správy o bankovom podvode, v rámci ktorého zmizlo pred voľbami v roku 2014 z troch moldavských bánk dohromady 1,5 miliardy dolárov. Stratená čiastka môže predstavovať až osminu moldavského HDP. Počas vlaňajšieho roka sa v Moldavsku vystriedalo niekoľko premiérov.