Konzorcium Nord Stream 2 chce za projekt lobovať v Bruseli

ČTK | 21.01.2016 07:49
Konzorcium pre rozšírenie plynovodu Nord Stream z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora musí svoj projekt účinnejšie vysvetľovať Európskej komisii a zmierňovať obavy z toho, že naruší energetickú bezpečnosť Európy. Povedal to v stredu šéf rakúskej spoločnosti OMV, ktorá je členom konzorcia, zostaveného vlani v septembri ruským Gazpromom.

Proti projektu Nord Stream 2 sa stavajú najmä krajiny východnej časti Európskej únie, ktoré poukazujú na riziko zvýšenia dominancie Ruska na európskom trhu s plynom.

Na projekte Nord Stream 2 sa dohodol Gazprom s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF/Wintershall, rakúskou OMV, francúzsku ENGIE a britsko-holandskú Royal Dutch Shell. Výsledkom projektu môže byť vyradenie Ukrajiny ako tranzitnej krajiny pre dodávky ruského plynu do Európy. Úplné vyradenie Ukrajiny z tranzitu plánuje Rusko od roku 2019.

Proti rozšíreniu plynovodu protestovali v novembri krajiny východnej časti EÚ vrátane Slovenska, Poľska, Maďarska, Rumunska, Litvy, Lotyšska a Estónska v liste zaslanom podpredsedovi Európskej komisie Marošovi Šefčovičovi. Česko sa k listu, ktorý upozorňoval na možné negatívne dopady projektu na energetickú bezpečnosť, nepripojilo. Nevôľu na východe Európy vyvolal už prvý plynovod Nord Stream, ktorý v roku 2011 začal privádzať do Nemecka ruský plyn podmorskou cestou, a obišiel tak území Poľska, Bieloruska a Ukrajiny.

Šéf OMV Rainer Seele uviedol, že zástancovia Nord Stream 2 musia ukázať, že projekt záujmy Európy nepoškodí, ale podporí.

„Musíme zvýšiť úsilie, aby sme Európsku komisiu presvedčili, že ide o projekt, ktorý je v záujme Európy,“ povedal Seele novinárom na konferencii o plyne vo Viedni. „Musíme tento projekt definovať a lepšie ho v Bruseli vysvetľovať,“ citovala ho agentúra Reuters.

Predseda Európskej rady Donald Tusk minulý mesiac povedal, že Nord Stream 2 by podľa údajov Európskej komisie zvýšil závislosť Európy na jednom dodávateľovi a koncentroval do tejto jednej cesty 80 percent dodávok ruského plynu. Tiež by to znamenalo dominantnú pozíciu ruskej spoločnosti Gazprom na nemeckom trhu s podielom vyše 60 percent. Rusko teraz zabezpečuje zhruba tretinu európskej spotreby plynu.

Rozšírenie plynovodu by zvýšilo jeho kapacitu na dvojnásobných 110 miliárd kubických metrov ročne. Gazprom by sa úplným obídením Ukrajiny zbavil pravidelných sporov o ceny s Kyjevom, ktoré sa prejavili prerušením dodávok ruského plynu do Európy v rokoch 2006 a 2009.

Seele uistil, že projekt bude spĺňať pravidlá EÚ a mohol by prospieť aj krajinám juhovýchodnej Európy prostredníctvom zvýšených dodávok do rakúskeho plynovodného uzla v Baumgartene. Posilní podľa neho tiež dodávky plynu do Európy v čase, keď bude európsky dopyt narastať a domáca produkcia klesať.

„Krajiny, ktoré vystupujú proti projektu, nezastupujú Európu. Mnohé krajiny ho podporujú a jasne hovoria, že je v ich záujme,“ povedal Seele.