Doklady vybavia Bratislavčania už na jednom mieste

vv, Pravda | 21.01.2016 13:00
klientské centrum, Tomášikova, okresný úrad Foto: ,
Klientské centrum na Tomášikovej ulici v Bratislave.
Doklady, prepisy áut, založenie živnosti či výpisy z registra trestov budú môcť obyvatelia hlavného mesta už vybaviť pod jednou strechou. Od 1. februára začne fungovať nové klientske centrum pri bývalej budove Ikea na Tomášikovej ulici.

Slúžiť bude pre 414-tisíc obyvateľov. Na jedno miesto sa tak presunú odbory z desiatich adries v Bratislave. Napríklad z Kopčianskej ulice, kde sa prihlasovali autá, aj z Vajnorskej a Sasinkovej, kde ľudia vybavovali občianske aj vodičské preukazy či pasy. Prejdú tam aj viaceré odbory z okresného úradu na Staromestskej ulici, ale aj agendy z úradov na Trenčianskej ulici či z Odborárskeho námestia.

Bratislavčanom má centrum ušetriť čas, ktorý by inak strávili hľadaním rôznych inštitúcií po meste. Bude fungovať päť dní v týždni bez obedňajšej prestávky. „Úradné hodiny všetkých pracovísk Klientskeho centra Bratislava budú oproti súčasnému stavu zjednotené, a to v pondelok, utorok a vo štvrtok od 8. do 15., v stredu od 8. do 17. a v piatok od 8. do 14. h. Zároveň sa zrušia nestránkové dni,“ povedal hovorca rezortu vnútra Ivan Netík.

Verejnosti bude k dispozícii veľké parkovisko, na ktorom môžu odstaviť auto zadarmo na hodinu a pol. V prípade, ak sa klient preukáže, že vybavoval záležitosti dlhšie, bezplatné parkovanie mu predĺžia. V centre bude sídliť aj pobočka pošty.

Sťahovanie do nových priestorov však spôsobí, že v piatok 29. januára nebude fungovať krajský dopravný inšpektorát, živnostenský odbor okresného úradu a oddelenia dokladov v okrese Bratislava I a Bratislava III. Ľudia si budú môcť prepis áut vybaviť na Kopčianskej ulici v náhradnom stránkovom dni v utorok 26. januára od 8. do 15. h.

Prvé klientske centrá, v ktorých občan na jednom mieste vybaví úradné doklady, začali fungovať v januári 2014. V súčasnosti ich je 42 z plánovaných 79. Do konca februára by malo spolu s bratislavským vzniknúť ešte osem klientskych centier.

Podľa vlády reformou štátnej správy ESO sa dosiahla úspora vyššia, s akou počítali. Do konca roka by to mala byť miliarda eur. Minister vnútra Robert Kaliňák počítal s úsporou 700 miliónov eur.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ