V Okružnej našli na povale storočnú triednu knihu

Štefan Rimaj, Pravda | 21.01.2016 16:00
triedna kniha Foto:
Nálezkyňa starej triednej knihy Ľudmila Pelecháčová.
Môžu sa pýšiť triednou knihou ešte z čias monarchie. Vzácnu pamiatku sa podarilo nájsť pri oprave starej školy v malej obci Okružná v okrese Prešov. Je vyše storočná a vtedajší učiteľ nezaznamenával do nej len mená a dochádzku žiakov, ale aj ďalšie poznámky. V obci pod Slanskými vrchmi si ju opatrujú ako oko v hlave.

Obec Okružná má 470 obyvateľov a jedinou pamiatkou, ktorú doteraz mohli obdivovať jej návštevníci, je päťstoročný gréckokatolícky kostol svätého Michala. Vďaka nečakanému nálezu sa už môžu prezentovať aj starým a veľmi vzácnym dokumentom. Objavila ho náhodou pracovníčka obecného úradu Ľudmila Pelecháčová.

„V obci máme starú školu, ktorá patrila cirkvi. Tá ju majetkovo previedla na obec, ale s podmienkou, že aj naďalej bude slúžiť pre potreby vzdelávania. Ošumelú budovu však bolo treba dať do poriadku a tak podstúpila rekonštrukciu. A počas nej vydala povala tajomstvo,“ hovorí Pelecháčová. Bola to práve ona, kto nakukol do kontajnera s odpadom z povaly a zbadala v ňom akýsi dokument. Zo zvedavosti ho vybrala a zostala zaskočená.

„Najskôr som si myslela, že je to nejaká kronika, no potom som zistila, že je to stará triedna kniha, ktorá má viac ako sto rokov. Bola síce trochu poškodená, ale obsah bol a je čitateľný, hoci je písaný v maďarskom jazyku,“ podotýka nálezkyňa.

Pri podrobnejšom preštudovaní zistila, že ide naozaj o zápisky vtedajšieho učiteľa z čias Rakúsko-Uhorska. Dvadsaťštyris­tranová kniha sa skladá z dvoch častí. V jednej je menoslov žiakov, pri ktorom sú aj mená ich otcov, v druhej poznámky učiteľa vrátane dochádzky. „Meno otca vedľa dieťaťa je z dôvodu lepšej identifikácie. Veľa mien tu vtedy bolo podobných,“ vysvetľuje Pelecháčová.

Z knihy je zrejmé, že škola mala dve triedy. V jednej boli podľa poznámok učiteľa deti narodené v rokoch 1904 až 1908, v druhej deti, ktoré prišli na svet v rokoch 1901 až 1902. Podľa záznamov v knihe školu v tom období navštevovalo až 76 detí. Jeden školský rok mal podobne ako dnes desať mesiacov, no deti sa učili len v októbri a novembri a potom od marca do júna. V zime školu nenavštevovali.

„Z rozprávania mojich starých rodičov viem, že do školy si v dobe, keď bolo treba kúriť v kachliach, nosieval každý žiak aj polienko. Aby bolo čo do pece,“ zdôrazňuje pracovníčka úradu. Triedna kniha je však aj dôkazom, že školskú dochádzku vtedy niektoré deti a ich rodičia brali na ľahkú váhu.

Pri menách niektorých detí je len asi dvadsať čiarok, čo znamená, že za celý školský rok boli v škole len asi štyri týždne. Vedenie obce prekvapil aj menoslov vtedajších žiakov v triednej knihe. Pani Pelecháčová v nej našla aj svoju starú mamu i deda a taktiež starých rodičov svojho manžela.

Starosta Okružnej Vladimír Magač považuje nález za veľmi vzácny. „Úžasná je jeho autentickosť. Listy sú síce trochu zničené, no originálne. Pre nás má tento dokument historickú aj vypovedaciu hodnotu,“ zdôrazňuje. Stará triedna kniha je v súčasnosti na obecnom úrade a pravdepodobne tam aj zostane. Obec nemá obecné múzeum, tak bude ozdobou kancelárie starostu.

„Na jej reštaurovanie peniaze nemáme, ale plánujeme ju dať očistiť a zarámovať. Je našou povinnosťou ju dať do takého stavu, aby sa zachovala pre ďalšie generácie. A bola tu minimálne ďalších sto rokov,“ dodal Magač.

Základnú školu v Okružnej navštevuje v súčasnosti len devätnásť detí, čo je úbytok v porovnaní s časom, keď bola triedna kniha aktuálna. Pelecháčová hovorí, že v rokoch 2000 až 2004 mali populačný problém, keď sa v obci narodilo len jedno dieťa, ale v nasledujúcich rokoch sa už rodilo viac detí, takže v budúcnosti by mala byť aj škola o niečo plnšia.

Úryvok zo starej triednej knihy

Tento starý dokument si pamätá ešte časy... Foto: Archív obce Okružná
triedna kniha Tento starý dokument si pamätá ešte časy monarchie.

Školský rok 1914/1915: Do školy bolo zapísano od 6–12 rokov 50 žiakov. Z tých do školy nechodili 3, umrelo 1, skúšku zložili 3. Ten školský rok najviac trpel v náuke, ponevač ledva sa začal, na blíženie Rusov, ktoré už Bardejov, Svidník a Stropkov dosiahli, nútení sme boli svoje byty zanechať a do bezpečnosti sa vzdialiť. Škola jak verejná budova, prvé maďarské vojsko musela byť prepustená a len po odchode Rusov mohlo sa začať vyučovanie. Zakončenie školského roka bolo koncom mája.

Triednu knihu písal miestny učiteľ Juraj Jurič v roku 1914 (preložené z maďarčiny)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ