Podľa britského sudcu vraždu Litvinenka asi schválil Putin

ČTK, SITA | 21.01.2016 10:49, aktualizované: 
Alexander Litvinenko, Británia, Rusko Foto: ,
Alexandr Litvinenko na archívnej fotografii.
Ruský prezident Vladimir Putin podľa britského sudcu pravdepodobne schválil vraždu bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, ktorý zomrel v roku 2006 na otravu polóniom. Vdova po Litvinenkovi vyzvala na sankcie voči Putinovi a Rusku. Podľa Moskvy výsledok vyšetrovania zhorší vzťahy oboch krajín. Britská polícia žiada vydanie Dmitrija Kovtuna a Andreja Lugovoja. Británia zvažuje sankcie voči Rusku.

Samotnú vraždu vykonali dvaja ruskí agenti na povel ruskej kontrarozviedky FSB, vyplýva to zo záverov vyšetrovania.

„Operáciu FSB pravdepodobne schválil Patrušev a tiež prezident Putin,“ uviedol vyšetrujúci sudca vo svojich záveroch. Nikolaj Patrušev bol vtedajším šéfom FSB a teraz predsedá ruskej Bezpečnostnej rade.

Podľa záverov súdneho vyšetrovania, z ktorého presiakli informácie už vlani v júli, mali Putin a členovia jeho administratívy k zabitiu Litvinenka svoje dôvody.

Sudca Owen povedal, že FSB na Litvinenka pozerala ako na zradcu a „organizátori a jednotlivci v ruskom štáte mali silné pohnútky na vykonanie akcie proti Litvinenkovi, vrátane jeho zabitia“. Owen vo svojej správe takisto pripomenul, že Litvinenko „opakovane cielil na prezidenta Putina“ so svojou „silne osobnou“ verejnou kritikou.

Podľa vyšetrovania existujú dôkazy, že bývalí ruskí agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj otrávili kritika Kremľa Litvinenka izotopom rádioaktívneho polónia 210. Látku mu primiešali do čaju počas stretnutia, ktoré sa na jeseň roku 2006 konalo v londýnskom hoteli Millennium.

Litvinenko ako agent pracoval najskôr pre Sovietsky zväz a potom pre Rusko, neskôr začal kritizovať vedenie svojej krajiny aj pomery v rozviedke. Nakoniec v roku 2001 získal politický azyl v Británii, prijal britské občianstvo a pracoval pre tajnú službu MI6.

Umierajúci Litvinenko obvinil Putina, že ho nechal zabiť. Kremeľ vždy popieral, že by bol do prípadu zapletený, rovnako ako Lugovoj a Kovtun, ktorých Rusko odmietlo vydať. Násilnou smrťou v minulosti skončilo niekoľko kritikov Putina a jeho režimu.

Vdova po bývalom agentovi Marina Litvinenková pred budovou anglického vrchného súdu v Londýne povedala, že je „veľmi rada, že slová manžela vyrieknuté na smrteľnej posteli, keď obvinil Putina, potvrdil anglický súd“. Podľa agentúry AFP vyzvala na uvalenie sankcií voči Putinovi a Rusku.

Cameron: Dôkaz o objednaní vraždy štátom je otrasný

Dôkazy o štátnej objednávke vraždy Litvinenka sú podľa britského premiéra Davida Camerona „absolútne otrasné", informovala agentúra AP.

„Táto správa potvrdzuje to, čomu sme vždy verili a čomu posledná labouristická vláda v čase tejto strašnej vraždy verila, teda, že išlo o štátnu objednávku," reagoval Cameron zo švajčiarskeho Davosu na závery britskej justície.

Cameron tiež nevylúčil ďalšie opatrenia proti Rusku, s ktorým má Británia napäté vzťahy prakticky od Litvinenkovej smrti.

„Musíme s nimi (s Rusmi) na určitej úrovni mať nejaký vzťah, pretože potrebujeme vyriešiť sýrsku krízu? Áno, musíme," dodal britský premiér s nepriamym poukazom na to, že si Londýn nemôže dovoliť styky s Moskvou úplne prerušiť, upozornila agentúra Reuters.

Britská ministerka vnútra Theresa Mayová informovala, že britská vláda si predvolá ruského veľvyslanca, aby mu tlmočila svoju nespokojnosť s neochotou Ruska spolupracovať pri vyšetrovaní smrti bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka.

Ako uviedla agentúra Reuters, Mayová sa vo štvrtok na pôde parlamentu vyjadrila, že v súvislosti s touto kauzou by mohlo dôjsť aj k zmrazeniu bankových účtov dvoch hlavných podozrivých – Andreja Lugovoja a Dmitrija Kovtuna.

Podľa Moskvy britská správa zhorší vzťahy

Ruské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo zverejnenú správu o britskom vyšetrovaní smrti bývalého ruského tajného agenta Alexandra Litvinenka. Vyšetrovanie podľa hovorkyne ministerstva Márie Zacharovovej bolo nepriehľadné a správa je zaujatá, spolitizovaná a kazí vzťahy oboch krajín. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov upozornil, že dokument môže rusko-britské styky „otráviť".

Zacharovová uviedla, že obsiahlejšie hodnotenie správy britského súdu Moskva oznámi po jej podrobnejšom preštudovaní. Avšak ruská pozícia k prípadu je dobre známa a nijako sa nemení.

„Ľutujeme, že čisto trestnoprávny prípad bol spolitizovaný a skalil ovzdušie dvojstranných vzťahov," povedala Zacharovová novinárom podľa ruských agentúr.

„Je zjavné, že rozhodnutie zastaviť vyšetrovanie koronera a začať ‚verejné vypočutie‘ malo jasné politické pozadie. Dôvod je zrejmý – proces, hoci ho tak označovali, nebol transparentný ani pre ruskú stranu, ani pre verejnosť vzhľadom na uzavreté prerokúvanie materiálov pod zámienkou ‚tajnosti‘," uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie.

„Vzhľadom na to nebol dôvod očakávať, že záverečná správa zpolitizovaného a krajne nepriehľadného procesu, prebiehajúceho podľa vopred stanoveného ‚potrebného‘ rozhodnutia, bude zrazu objektívna a nestranná," dodala Zacharovová.

Peskov opäť tvrdil, že britskej strane chýbajú „konkrétne dôkazy". „Podobá sa to asi nejakému vtipu. Očividne to môžeme dať do súvislosti s elegantným britským humorom," podotkol Putinov hovorca s dôrazom na to, že britské tvrdenia sa zakladajú na dôverných informáciách nešpecifikovaných činiteľov britskej tajnej služby.

Lugojov označil obvinenie z vraždy Litvinenka za frašku

Britská polícia žiada vydanie Dmitrija Kovtuna a Andreja Lugovoja, ktorí podľa záverečnej správy otrávili Litvinenka. Obaja majú byť postavení pred britský súd.

Lugovoj označil obvinenie z účasti na vražde za absurdné. Závery verejného vyšetrovania zločinu britským súdom podľa agentúry Interfax označil za frašku a snahu využiť prípad k politickým cieľom.

„Obvinenia na moju adresu sú absurdné. Ako sme očakávali, žiadna senzácia sa nekonala. Oznámené výsledky vyšetrovania potvrdili protiruský postoj Londýna, obmedzenosť a neochotu Britov zistiť skutočnú príčinu smrti Litvinenka,“ uviedol podľa Interfaxu Lugovoj.