Gréci MMF odmietali, nakoniec ho museli akceptovať

ČTK | 21.01.2016 12:49
Grécko akceptuje požiadavky európskych veriteľov na zapojenie Medzinárodného menového fondu (MMF) do svojho záchranného programu.

Povedal to vo štvrtok v Davose grécky premiér Alexis Tsipras. Minulý mesiac Tsipras účasť MMF v programe pomoci pre Grécko odmietal, v posledných dňoch ale Atény cúvli.

Grécko je síce podľa Tsiprasa presvedčené, že Európska únia by program pre Grécko dokázala zvládnuť sama, Atény sa ale podriadili požiadavke niekoľkých európskych partnerov.

„Viedli sa o tom dlhé debaty, počuli sme rozdielne názory. Niektorí partneri chceli, aby bol MMF zapojený, a my sme s tým v záujme dohody súhlasili. Teraz robíme všetko pre naplnenie tejto dohody,“ povedal Tsipras v rámci panelovej diskusie na zasadnutí Svetového ekonomického fóra.

Už pred týždňom grécky minister financií Euklidis Tsakalotos svojim kolegom z eurozóny povedal, že Atény prijímajú zapojenie MMF do programu. Silne zadlžené Grécko sa vlani v lete dohodlo s eurozónou na treťom záchrannom programe, v rámci ktorého by malo počas troch rokov dostať až 86 miliárd eur. MMF sa zatiaľ na financovaní programu nepodieľa kvôli pochybnostiam ohľadom udržateľnosti gréckeho dlhu, jeho zástupcovi by sa ale mali podieľať na vyhodnocovaní postupu gréckych reforiem.

Tsipras v decembri povedal, že Európa disponuje dostatočnou inštitucionálnou kapacitou pre riešenie svojich vnútorných záležitostí, a označil prístup MMF za „nekonštruktívny“. Aténam sa najmä nepáčili požiadavky MMF na znižovanie dôchodkov.

Zapojenie MMF do programu ale bolo kľúčovou podmienkou Nemecka, čo vo štvrtok potvrdil spolkový minister financií Wolfgang Schäuble, ktorý sa zúčastnil rovnakej diskusie ako Tsipras.

Poukázal na to, že účasť MMF si pri schvaľovaní dohody s Gréckom vyhradil nemecký parlament aj zákonodarné orgány ďalších krajín. Žiadať teraz Spolkový snem o zmenu tejto dohody by bolo ako „vstúpiť do miestnosti plnej dynamitu s horiacou sviečkou,“ citovala ministra agentúra Reuters.