Seehofer: Príchod státisícov utečencov do Nemecka bola chyba vlády

ČTK | 21.01.2016 13:57
Nemecká vláda sa dopustila chyby, keď umožnila príchod státisícov utečencov. Na tlačovej konferencii na záver stretnutia poslancov Kresťansko únie (CSU) to povedal bavorský premiér Horst Seehofer.

Bavorsko podľa neho bude tlačiť na zníženie počtu prichádzajúcich. Ak by zostal počet utečencov rovnaký ako v súčasnosti, prišlo by tento rok do Nemecka viac utečencov ako vlani.

„Okolo 4. septembra sa hovorilo, že to je humanitárna výnimka. V skutočnosti to bolo trvalé riešenie,“ povedal Seehofer o minuloročnom rozhodnutí, keď Nemecko umožnilo vstup do krajiny tisícom utečencov, ktorí v tom čase žili týždne v zlých podmienkach na budapeštianskej stanici.

Nemecko podľa bavorského premiéra získalo svojím rozhodnutím veľkú príťažlivosť v očiach utečencov z celého sveta. „A táto príťažlivosť nás bude zamestnávať ešte dlho, a tým myslím celé roky,“ povedal.

Podľa Seehofera je nutné urýchlene obmedziť počet prisťahovalcov. „Ak všetko pôjde ako doteraz, budeme mať tento rok ešte viac utečencov než vlani,“ varoval. Do Nemecka pritom vlani prišlo 1,1 milióna utečencov, najviac od konca druhej svetovej vojny.

Podľa Seehofera by takéto počty znamenali ohrozenie nemeckých financií, akcieschopnosti štátnej správy i bezpečnosti krajiny.

„Budeme naďalej tlačiť na obmedzenie počtu utečencov, ako politicky, tak možno aj právne,“ uviedol bavorský premiér. Jeho krajinská vláda si nechala vypracovať posudok, ktorý by sa mohol stať podkladom pre ústavnú žalobu proti spolkovému kabinetu kvôli nedostatočnej ochrane hraníc.

„Ak nie sú kontrolované vonkajšie hranice Európskej únie, potom má národná vláda povinnosť kontrolovať svoje hranice,“ povedal Seehofer. Bavorský premiér tiež kritizoval, že sa nedarí napĺňať európske dohody o riešení utečeneckej krízy.

Pripomenul, že do konca roka 2015 mali fungovať takzvané hotspoty pre registráciu utečencov v Grécku a v Taliansku a malo dôjsť k rozdeleniu 160 000 utečencov medzi členské krajiny. Hotspoty však zatiaľ stále nie sú plne v prevádzke a utečencov sa podarilo rozdeliť len minimum.