Jaguar hovoril o možnej spolupráci so šiestimi školami

SITA | 21.01.2016 15:24
Jaguar Land Rover, Nitra, pozemok Foto: ,
Automobilka Jaguar Land Rover plánuje preinvestovať 1,1 mld. britských libier a vytvoriť na začiatku 2 800 pracovných miest. Závod by mala začať výrobu v roku 2018. V prvej fáze sa bude v nitrianskom závode vyrábať 150-tisíc vozidiel ročne. Cieľom je vyrábať až 300-tisíc automobilov.
Automobilka Jaguar Land Rover sa zaujíma o možnú spoluprácu s viacerými strednými odbornými školami v regióne. Zástupcovia automobilky a spoločnosti MH Invest, ktorá pripravuje výstavbu strategického parku v Nitre, sa tento týždeň stretli s predstaviteľmi šiestich stredných odborných škôl (SOŠ) technického zamerania v Nitrianskom kraji.

Stretnutie sa konalo v Strednej odbornej škole technickej v Zlatých Moravciach za účasti zástupcov odboru vzdelávania a kultúry Nitrianskeho samosprávneho kraja. „Spoločnosť Jaguar Land Rover požiadala o toto stretnutie v rámci monitoru vzdelávania v SR, aby sa zoznámila s odborným výcvikom a s aplikáciou duálneho vzdelávania v týchto stredných odborných školách,“ povedala hovorkyňa predsedu kraja Oľga Prekopová.

Na stretnutí prezentovalo systém vzdelávania šesť škôl – SOŠ technická v Zlatých Moravciach, SOŠ polytechnická v Zlatých Moravciach, SOŠ polytechnická na Novozámockej ulici v Nitre, Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická v Nitre, SOŠ technická vo Vrábľoch a SOŠ technická v Šuranoch. Školy investora informovali o vzdelávaní, vyučovaní odbornej praxe, zavádzaní duálneho vzdelávania a o svojej spolupráci s firmami v Nitrianskom kraji. „Naša škola má v duálnom vzdelávaní prax. V súčasnosti máme zmluvy o duálnom vzdelávaní s 12 firmami v regióne,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ SOŠ technickej v Zlatých Moravciach Dušan Husár.

Jaguar Land Rover si už pred časom vybral pre užšiu spolupráci SOŠ polytechnickú na Novozámockej ulici v Nitre. Záujem prejavil predovšetkým o odbory mechanik nastavovač, mechanik strojov a zariadení, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, mechanik elektrotechnik a obrábač kovov. V prípade požiadavky investora urobí škola nábor žiakov do študijných odborov mechanik mechatronik a strojný mechanik a zaradí do siete zaradí učebný odbor nástrojár. Na škole je zároveň Centrum odborného vzdelávania a prípravy v oblasti CNC technológií, na ktoré vyčlenila nitrianska župa v rozpočte na tento rok zhruba 1,6 milióna eur.

Celkovo sa na stredných odborných školách v Nitrianskom kraji v tomto školskom roku vzdeláva v technických odboroch s možným využitím v automobilovom priemysle 3 045 žiakov a 1 259 žiakov má predbežný záujem o štúdium príslušných odborov v školskom roku 2016/2017. Priamo v meste Nitra je to 802 žiakov. O štúdium príslušných odborov v školskom roku 2016/2017 má zatiaľ záujem 447, evidovaní sú na stránke školského výpočtového strediska.

Automobilka Jaguar Land Rover plánuje preinvestovať 1,1 mld. britských libier (GBP) a vytvoriť na začiatku 2 800 pracovných miest. Závod by mala začať výrobu v roku 2018. V prvej fáze sa bude v nitrianskom závode vyrábať 150-tisíc vozidiel ročne. Cieľom je vyrábať až 300-tisíc automobilov.