ECB prehodnotí menovú politiku v marci

SITA | 21.01.2016 16:30
Európska centrálna banka (ECB) bude revidovať a pravdepodobne prehodnotí svoju menovú politiku na marcovom zasadaní, keďže vývoj inflácie v eurozóne je horší, ako sa očakávalo. Povedal to vo štvrtok po zasadaní banky jej šéf Mario Draghi.

„Medzitým sa bude pracovať na zabezpečení toho, že k dispozícii budú všetky technické podmienky na dostupnosť celého radu možností menovej politiky, ktoré sa budú v prípade nutnosti implementovať,“ konštatoval Draghi.

Podľa analytikov, ak sa výhľad inflácie a globálneho ekonomického rastu bude naďalej zhoršovať, ECB by mohla revíziu menovej politiky využiť na podstatnejšie zmeny programu nákupov aktív. Mohlo by podľa nich ísť o zväčšenie každomesačných nákupov alebo o rozšírenie škály aktív, ktoré banka môže kupovať.

Na štvrtkovom zasadaní ECB potvrdila jednodňovú depozitnú sadzbu, ktorá sa všeobecne považuje za hlavný nástroj v oblasti úrokov, na úrovni –0,3 %. Hlavnú refinančnú sadzbu, ktorá určuje náklady úverov v ekonomike, banka ponechala na úrovni 0,05 %. Jednodňová refinančná sadzba zostala vo výške 0,3 %.