Švédsky premiér: EÚ hrozí rozpad, ak sa nenájde rýchle riešenie migrácie

ČTK | 21.01.2016 16:40
Stefan Lofven Foto: ,
Stefan Löfven.
Ak členské krajiny Európskej únie nenájdu do dvoch mesiacov spoločnú reč v otázke riešenia migračnej krízy, hrozí jej rozpad. Na svetovom ekonomickom fóre v Davose to vo štvrtok uviedol švédsky premiér Stefan Löfven. Vyzval pritom ostatné európske krajiny, aby prevzali svoj diel zodpovednosti.

„Vieme, že s príchodom jari pravdepodobne opäť narastie počet migrantov,“ uviedol Löfven. Ak sa dovtedy nepodarí presvedčiť krajiny odmietajúce prijímať utečencov, aby zmenili svoj názor, je podľa švédskeho premiéra v ohrození Európska únia a s ňou aj schengenský priestor.

Švédsko patrí spolu s Nemeckom a Rakúskom ku krajinám, ktoré počas súčasnej migračnej krízy prijali najviac žiadostí o azyl. Situácia vo Švédsku sa však podľa Löfvena stala „neudržateľnou“, a krajina preto musela zaviesť kroky vedúce k obmedzeniu počtu prijímaných utečencov vrátane hraničných kontrol.

Do Švédska vlani podľa miestneho ministerstva spravodlivosti prišlo rekordných 160 000 žiadateľov o azyl.

O lehote dvoch mesiacov na riešenie krízy tento týždeň hovoril aj predseda Európskej rady Donald Tusk. V prípade, že dvadsaťosmička nenájde zhodu, hrozí podľa neho zrútenie schengenského systému.

Európska únia ako politický projekt podľa Tuska zlyhá, ak nedokáže chrániť svoje vonkajšie hranice. Už vlani v novembri o ohrození schengenského priestoru hovoril aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.