Kosovo odsúdilo srbského politika za vojnové zločiny

SITA | 21.01.2016 20:15
Oliver Ivanovic Foto: ,
Na archívnej snímke bývalý srbský politik Oliver Ivanovič.
Medzinárodný súd v Kosove odsúdil bývalého srbského politika Olivera Ivanoviča na deväť rokov väzenia za vojnové zločiny spáchané na etnických Albáncoch v roku 1999. Zločiny sa stali v meste Mitrovica v Kosove, ktoré bolo vtedy srbskou provinciou.

Ivanovič, považovaný medzi srbskými politikmi v Kosove za umierneného, čelil obvineniam z vraždy a mučenia, píše agentúra DPA. Polovojenským jednotkám povolil zobrať z armádneho zadržania skupinu Albáncov a popraviť ich, tvrdí kosovský súd s tým, že o život vtedy prišli štyria ľudia.

„Ivanovič si bol vedomý tejto operácie a dobrovoľne súhlasil s týmto plánom, vediac, že vyústi do vraždenia,“ uviedla EULEX, misia EÚ na presadzovanie práva v Kosove. Šéf srbského vládneho úradu pre Kosovo Marko Djurič však verdikt odsúdil ako politický krok, ktorého cieľom je „ponížiť Srbsko“.

Albánci tvoriaci v Kosove 90-percentnú väčšinu povstali proti srbskej vláde v roku 1998. Boje nasledujúci rok prerástli do vojny, pričom sa proti Belehradu angažovala aj Severoatlantická aliancia, s pomocou ktorej boli z územia Kosova vyhnané srbské sily.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Belehrad ho však naďalej považuje za svoju provinciu Kosovo a Metohija, a to napriek tomu, že jeho nezávislosť uznalo vyše 100 členských štátov OSN. V 28-člennej EÚ ho uznalo 23 krajín a je potenciálnym kandidátom na vstup do únie.