Putin: Lenin položil atómovú bombu pod Rusko

ČTK | 21.01.2016 21:16
lenin Foto: ,
Ruskí komunisti si pripomenuli 92. výročie Leninovej smrti.
Ruský prezident Vladimir Putin sa pred vedcami ostro vyslovil o úlohe vodcu boľševickej revolúcie z roku 1917 Vladimíra Iľjiča Lenina v ruských i sovietskych dejinách. „Položil atómovú bombu pod budovu, ktorá sa nazýva Rusko, a tá sa potom rozpadla," vyhlásil šéf Kremľa. Ruskí komunisti si pripomenuli 92. výročie Leninovej smrti. Putinovi odkázali, že sa „hlboko mýli".

Putin podľa agentúry Interfax reagoval na vystúpenie šéfa Kurčatovovho ústavu Michaila Kovaľčuka, ktorý na zasadnutí prezidentskej rady pre vedu a vzdelávanie recitoval báseň Borisa Pasternaka Vznešená choroba, v ktorej sú aj verše venované Leninovi. Kovaľčuk z básne usúdil, že Lenin dokázal ovládnuť myslenie svojich súčasníkov, a tým aj krajinu, a navrhol venovať sa ovládaniu mysle vo vedeckom výskume.

Putin poznamenal, že ide o správny nápad, ale „je dôležité, aby táto idea viedla k správnym výsledkom, a nie ako u Vladimíra Iľjiča". Leninovo učenie podľa prezidenta v konečnom výsledku viedlo k zničeniu historického Ruska aj k rozpadu Sovietskeho zväzu. Ani vývoz „svetovej revolúcie" Rusi nepotrebovali, poznamenal Putin, ktorý za sovietskych čias býval dôstojníkom tajnej služby KGB vo východnom Nemecku.

Valerij Raškin z vedenia komunistickej strany, ktorá je druhou najsilnejšou v ruskom parlamente, v rozhlasovom rozhovore Putinovi odkázal, že sa hlboko mýli. „Je možné, že nedočítal knižky o Leninovej činnosti a živote. Ale podľa môjho názoru Putin vo svojom živote stále využíva tie základy, ktoré položil Vladimír Iľjič," povedal Raškin stanici Govoriť Moskva.

Vodca nacionalistov Vladimir Žirinovskij naopak vyhlásil, že vždy si prial očistiť Červené námestie „od hrobov zločincov". Za najstrašnejšieho z nich označil Lenina, ktorý podľa neho zničil cárske Rusko, naprogramoval rozpad Sovietskeho zväzu a zavinil aj terajšie krviprelievania na Ukrajine, a tak by mal byť vynesený z mauzólea a pochovaný „v zastrčenom kútiku" – či už v Uľjanovsku, Petrohrade alebo za Moskvou.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poznamenal, že prezident len ​​vyjadril osobný názor a ubezpečil, že Leninov pohreb sa nezvažuje.

Podľa niektorých komentátorov viac ako Lenin... Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
moskva, kremeľ, lenin Podľa niektorých komentátorov viac ako Lenin zostáva v ruskej politike stále prítomný jeho následník Josif Stalin, aj keď jeho telo už pred desiatkami rokov vyniesli z mauzólea na Červenom námestí a jeho pomníky strhli.

Putin pred rokmi označil rozpad Sovietskeho zväzu za „najväčšiu geopolitickú katastrofu" 20. storočia, pričom zároveň ubezpečoval, že nepomýšľa na obnovu sovietskej ríše. Avšak tiež vyhlásil, že hlavnou chybou po rozpade Sovietskeho zväzu bolo, že Rusko nehovorilo o svojich národných záujmoch.

Putin síce vyradil z kalendára štátnych sviatkov výročie boľševickej revolúcie, avšak Leninova nabalzamovaná mŕtvola stále spočíva v mauzóleu pri moskovskom Kremli. Leninove sochy dodnes zdobia ústredné námestia ruských miest, ktorých hlavné ulice často nesú Leninovo meno.

Rusko tiež odsudzovalo ako „barbarstvo" kampaň odstraňovania pomníkov Lenina na Ukrajine, ktorá nasledovala po zvrhnutí proruského prezidenta vo februári 2014. Paradoxne, proti strhávaniu pomníkov na Ukrajine protestovali aj pravoslávni publicisti a duchovní, hoci v dejinách ruskej cirkvi sa sotva vyskytol väčší škodca.

Podľa niektorých komentátorov viac ako Lenin zostáva v ruskej politike stále prítomný jeho následník Josif Stalin, aj keď jeho telo už pred desiatkami rokov vyniesli z mauzólea na Červenom námestí a jeho pomníky strhli.

Pred rokom v prieskume sociologického strediska Levada viac ako polovica Rusov kladne ocenila Stalinovu úlohu v dejinách; diktátorova obľuba sa z 12 percent v roku 1989 vyšplhala na minuloročných 52 percent. Vyrovnaný súboj v prieskume zviedli posledný ruský cár Mikuláš II. a Lenin: podľa dvoch pätín opýtaných cár urobil pre Rusko viac dobrého ako zlého – a 36 percent malo rovnaký názor aj na Lenina. Putina do prieskumu nezaradili.