Väznice Mjanmarska opustilo ďalších 18 politických väzňov

ČTK | 22.01.2016 08:50
mjanmarsko, väzni Foto: ,
Mjanmarské úrady prepustili prvých 18 zo stovky politických väzňov, ktorí majú opustiť väzenie v najbližších dňoch. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na pracovníkov najväčšej mjanmarskej väznice Insein. Väzni vyšli na slobodu krátko pred zostavením novej vlády po novembrovom volebnom víťazstve opozície vedenej Do Aun Schan Su Ťij.

Medzi oslobodenými prevažujú ľudia, ktorých uväznili za protesty proti predchádzajúcemu vojenskému režimu, uviedla väzenská správa. Oficiálnym dôvodom ich prepustenia je Svetová mierová konferencia budhistov, ktorá sa začína v Mjanmarsku.

V krajine bolo podľa západných zdrojov väznených okolo 2 000 novinárov, občianskych aktivistov a opozičných politikov, medzi politickými väzňami boli dokonca aj herci. Vláda, ktorá nahradila v roku 2011 vojenskú juntu a začala demokratické reformy, ich už stovky prepustila.

Podľa ochrancov ľudských práv je však v krajine stále ešte z politických dôvodov vo väzení mnoho ľudí. V decembri ich údajne bolo 129 a 408 ďalších čakalo na súd.

Nový parlament, ktorý ovládne Národná liga pre demokraciu riadená Su Ťij, zasadne po prvý raz 1. februára.