Čižnár: Zlyháva polícia, prokuratúra aj súdy

Vanda Vavrová, Pravda | 22.01.2016 12:00
Jaromír Čižnár Foto: ,
Zlyháva polícia, prokuratúra aj súdy, hovorí generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
Zlyhávame my ako prokuratúra a vo väčšej miere polícia. Prestaňme hľadať príčiny, ktoré k tomu vedú, všade inde, len nie u seba. Tie príčiny sú tu, na polícii, prokuratúre, na súdoch, hovorí generálny prokurátor Jaromír Čižnár k tomu, že po dvoch mesiacoch znovu zastrelil násilník ženu, ktorá hľadala pomoc na polícii.

Chýbajú nám pre ochranu týraných žien zákony alebo zlyhávajú polícia, prokuratúra a súdy?
Povedal som to už veľakrát a budem to opakovať dookola, pokiaľ to niekto nevypočuje, dotiaľ to budem opakovať. Súčasná právna úprava, ktorú teraz máme, nám umožňuje aspoň to, aby sme oveľa viac zefektívnili ochranu týraných žien a osôb, ktoré sú terčom domáceho násilia. Ja nehovorím, že platná právna úprava je stopercentná a dokonalá. Pokiaľ ju však nebudeme využívať tak, ako nám to dovoľuje, nemôžeme tvrdiť, že má nejaké medzery. Keď túto právnu úpravu budeme aplikovať v prípadoch, kde sa má, tak ako to vyžaduje zákon, potom môžeme povedať, že niekde sú nejaké medzery. Potom môžeme legislatívou tie medzery odstraňovať. Ale robiť také veci, že nevyužívame to, čo máme, a ideme robiť ďalší zákon, to je asi na to, aby sme verejnosti ukázali, že my niečo robíme.

Nepoznajú policajti a prokurátori trestný poriadok?
To by som nepovedal. Mali by ho poznať, keď tieto veci dokumentujú. Len tam treba povedať dve veci. Prestaňme konečne tvrdiť, že v tejto veci nezlyhávame, keď to nie je pravda. Zlyhávame my ako prokuratúra a vo väčšej miere polícia. Prestaňme hľadať príčiny, ktoré k tomu vedú, všade inde len nie u seba. Príčiny sú na strane polície, ale aj prokuratúry a súdov. Keď si toto uvedomíme, potom sa situácia môže zlepšiť.

V čom zlyhávajú policajti?
Zlyhávajú najmä v prvotných štádiách. Tieto oznámenia sa zle dokumentujú, podceňujú. Sú tam tendencie, že to, čo evidentne je trestný čin, pretlačia ako priestupok. Sú tam dokonca snahy, a to mám z konkrétnych spisov, presviedčať ženu, ktorá sa odhodlá, čo považujem za odvahu z jej strany, že ju začnú presviedčať, že to nie je nič, to sa nejako upokojí.

To je neprípustné. Keď sa začne konať, tak sa koná o priestupku a keď už dosiahneme ten „úspech“, že sa začne konať o trestnom čine, lebo skúsený policajt by mal hneď vedieť, že ide o trestný čin z faktov, ktoré oznamovateľka uvádza. Mal by spozornieť, že tu ide o trestný čin, a začne konať a využíva všetky oprávnenia, ktoré mu dáva zákon. Ak sa útoky opakujú, stupňujú a gradujú, tak tam treba, samozrejme, riešiť hneď aj nejaké zaisťovacie úkony. V preklade to znamená urobiť všetky úkony, aby sa násilník dostal do väzby. Len tak sa v tých najťažších prípadoch vyhneme tomu, čo sa stáva na môj vkus už veľmi často. A to je, že na konci je mŕtvy ten, kto mal mať našu ochranu. Tam sú tie problémy.

Sú s tým aj na prokuratúre problémy?
Sú. Prokurátor niekedy nepochopiteľne súhlasí s tým a nechá vec postúpiť na riešenie ako priestupok. Neskúma ďalej v spise, prečo tá žena zmenila výpoveď. Je to najmä preto, že ak sa jej nedostalo ochrany zo strany orgánov činných v trestnom konaní, tak sa jej dostalo niečoho iného. Často stupňujúcej sa agresivity, lebo si dovolila oznámiť konanie násilníka, teda násilia zo strany agresora.

Máte už spätnú väzbu, či nonstop linky na krajských prokuratúrach pomohli ženám ohrozovaných násilím?
U nás na Generálnej prokuratúre fungovala linka do konca októbra. Teraz fungujú na ôsmich krajských prokuratúrach. Je to z dôvodov operatívnych. Ak to príde priamo na krajskú prokuratúru, dá sa rýchlejšie konať. Tým by sa mala zvýšiť efektivita konania a hlavne by sa ohrozenej žene malo dostať ochrany skôr. Po štvrťroku bude vyhodnotené, koľko podnetov prijali a ako s nimi naložili. Krajskí prokurátori boli dôrazne upozornení, že len čo zistím, že tam došlo k nejakým pochybeniam, podceneniu alebo odfláknutiu, budú vyvodzované veľmi tvrdé postihy vrátane personálnych.

Čo by ste vy osobne poradili žene, ktorú partner týra? Ak nepochodí na polícii, má sa obrátiť na prokuratúru?
Samozrejme. Nemá sa kde inde. Má to hneď dva pozitívne efekty. Jednak trošku stúpne rešpekt u policajtov, lebo vidia, že to rieši prokurátor. Druhý efekt je, že niekto na to dozerá. Prokurátor bude policajtov kontrolovať, či konajú, či niečo nepodceňujú, napríklad či nevznikli dôvody väzby. V týchto prípadoch si je policajt vedomý, že prokurátor kontroluje postup v jeho veci. Samozrejme, že potom prokurátor preberá zodpovednosť. Podať trestné oznámenie môže žena na hociktorú prokuratúru. Tam už si s tým vedia poradiť. Ak prokurátor nebude konať, preberá na seba zodpovednosť aj za policajta.

Myslíte si, že sa to po opakovaných tragédiách zmení?
Neviem. My teraz robíme opatrenia ex post. Záleží mi na tom, aby sa to nestávalo. Lebo mŕtvej žene, ktorá sa oprávnene domáhala ochrany, to už nepomôže. Ak si niekto zľahčuje robotu vo veciach, kde ide o život, tak sa to inak ako tragédiou skončiť nemôže. My máme na takéto veci na prokuratúre špecialistov. Neviem, či by nebolo vhodné, aby to na polícii robili takisto skúsení ľudia, čo sa venujú násilnej trestnej činnosti. Na kapacitný dôvod sa nedá večne vyhovárať, lebo sa nepohneme. Potom sa budeme každé dva mesiace „čudovať“, že žena skončí s guľkou v hlave.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ