Usiluje sa šéf lekárskej komory o väčší vplyv?

Zlatica Beňová, Pravda | 22.01.2016 13:00
V Slovenskej lekárskej komore to opäť vrie. Dôvodom má byť snaha jej šéfa Mariana Kollára upevniť si svoju pozíciu zmenou volebného poriadku. Už dnes sa koná mimoriadny snem v Banskej Bystrici, ktorý má rozhodnúť, či centrála v Bratislave bude navrhovať šéfov regionálnych komôr. Niektorí lekári totiž varujú, že ak by Kollár presadil svojich ľudí na tieto miesta, mohol by mať väčšiu istotu, že vo funkcii prezidenta zostane.

Regióny vysielajú svojich delegátov na snem, ktorý volí a odvoláva prezidenta lekárskej komory. Ten sa má uskutočniť v júni alebo v septembri. Prezídium komory však odmieta, že by chcelo meniť spôsob voľby šéfov regiónov.

„Kollár chcel, aby prezidentov regiónov navrhovala Bratislava. Ak by to prešlo v takej podobe, je to čistý centralizmus a nedemokratický krok,“ uviedol človek zvnútra komory, ktorý si neprial zverejniť svoje meno. Podobný nesúhlas vyjadrili aj prezidenti regionálnych komôr, ktorých denník Pravda oslovil. „Niektoré zmeny volebného poriadku majú svoj zmysel, ale k tomuto bodu sme na Rade v decembri vyslovili nesúhlasné stanovisko,“ povedala prezidentka prešovskej regionálnej lekárskej komory Eva Bérešová.

Šéf nitrianskej lekárskej komory Ondrej Kusý tiež povedal, že v návrhu sú klauzuly, ktoré viac centralizujú prácu Slovenskej lekárskej komory (SLK). „Osobne nesúhlasím s týmto bodom, som zástancom aktívnej práce aj v regiónoch,“ dodal. Ani delegáti v regióne zo stredného Slovenska neboli návrhu naklonení. Naopak, šéf bratislavského regiónu Marián Vician si myslí, že sú dôležitejšie zmeny vo volebnom poriadku ako to, kto navrhne prezidenta regionálnej komory. „Ide len o rozšírenie jednej z možností, ktorá tam doteraz nebola, a nemyslím si, že je to nedemokratické,“ povedal Vician.

Prezídium komory odmieta, že by si prezident Kollár chcel svoje pôsobenie centralizovať. „Rada SLK na svojom poslednom zasadnutí vyslovila hlboké znepokojenie nad snahou určitého okruhu osôb o škandalizáciu komory, jej orgánov a osobitne prezidenta Kollára,“ uviedlo prezídium v stanovisku.

Kollár, ktorý je vo funkcii štvrtý rok, podľa niektorých členov komory si svojhlavo presadzuje svoje názory a je neústretový. Pred dvoma rokmi na sneme v Žiline čelil aj vyslovovaniu nedôvery. Väčšina delegátov ho však podržala.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ