Teplomilky pochodujú z juhu na sever

Jozef Sedlák, Pravda | 24.01.2016 09:00
sucho, uroda, kukurica Foto: ,
Vlani sa sucho a horúčavy postarali o nízku úrodu kukurice.
Globálne otepľovanie mení slovenské poľnohospodárstvo. Teplomilné plodiny ako napríklad kukurica, paprika, ale dokonca aj vinič postupujú na sever. Najvyššie úrody obilnín už nedosahujú poľnohospodári na Žitnom ostrove, ale v okresoch Piešťany, Bánovce nad Bebravou, Partizánske či Topoľčany.

Pochod na sever je dôsledkom otepľovania, ktoré si dnešní šesťdesiatnici v časoch svojej mladosti nevedeli predstaviť. Klimatológ Pavol Nejedlík, ktorý pracuje v Ústave vied o Zemi SAV, hovorí, že v období rokov 1931 až 1960 a potom 1961 až 1991 stúpla teplota na Slovensku zhodne len o 0,1 stupňa Celzia. Nárast teplôt o viac ako celý jeden stupeň pripadá na posledné roky. Slovensko sa očividne mení a najrýchlejšie sa zmenám musia prispôsobovať poľnohospodári.

Charakteristickou črtou otepľovania je rast extrémnych prejavov počasia, ktoré výrazne ovplyvňujú pestovanie rastlín aj chov zvierat. Rok 2015, nebol na Slovensku najteplejším, ale postaral sa ako štyri predchádzajúce roky o množstvo prekvapení – negatívnych, ale aj pozitívnych.

K tým príjemným patrila napríklad lepšia úroda pšenice ako v roku 2014. Hektárový výnos najdôležitejšej obilniny prekonal hranicu takmer 5,5 tony a bol podľa posledných odhadov Štatistického úradu SR o 0,3 tony vyšší ako v roku 2014. Slávny slovenský šľachtiteľ pšenice Bohumír Kábrt vravieval, že počasie môže byť spojencom aj nepriateľom poľnohospodárov. Vlani bolo počasie napriek všetkým vrtochom napríklad spojencom vinárov. Ročník 2015 bude patriť v niektorých vinohradníckych oblastiach k najlepším na produkciu červených vín.

Globálne oteplenie demonštrovalo vlani aj svoju odvrátenú tvár. Hektárová úroda kukurice medziročne poklesla z 8,39 tony až k 4,8 tony. Na svedomí to má podľa Ladislava Moravčíka zo Zväzu pestovateľov kukurice príliš horúce slnko. V čase kvitnutia kukurice bolo tak horúco, že peľ padajúci z tyčinky kvetu zaschol skôr, ako dopadol na bliznu.

Horúčavy pripravili o štyri až päť ton úrody priemerne z hektára aj pestovateľov zemiakov. Tie síce pochádzajú z Ekvádoru, krajiny priliehajúcej k rovníku, ale pestujú sa tam vo vyšších – chladnejších – nadmorských výškach. Na Slovensku teraz začínajú farmári pestovať stredomorské odrody zemiakov, lebo lepšie znášajú horúčavy.

Pestovatelia cukrovej repy dosiahli v roku 2014 rekordné úrody na úrovni vyše 77 ton po hektári, vlani spadli o 20 ton. Repa bola vysilená slnkom a nerovnomerne rozloženými zrážkami, ale aj chorobami a škodcami. Tie sú sprievodným znakom extrémnych prejavov počasia, ktoré podľa klimatológa Pavla Nejedlíka nezoslabnú, ale v najbližších rokoch sa budú zvyšovať.

„Poľnohospodári musia rátať s rokmi, ako bol rok 2015. Globálne bude teplota rásť alebo stagnovať, nenastane jej výrazný pokles a ak, tak zrejme len na jeden či dva roky,“ odhaduje vývoj Nejedlík. Odpoveďou na rastúcu nestálosť počasia by mala byť urýchlená obnova závlahového hospodárstva, ako aj nové odrody lepšie znášajúce horúčavy, sucho, mrazy, ale aj choroby.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ