Čečenský vodca Kadyrov usporiadal demonštráciu na podporu Putina

ČTK | 22.01.2016 11:02
Ramzan Kadyrov Foto: ,
Ramzan Kadyrov hovorí, že za čias komunistického diktátora Josifa Stalina "nepriateľov ľudu" a "zradcov" zvyčajne strieľali.
Veľkú demonštráciu na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina usporiadalo čečenské vedenie v metropole autonómneho Čečenska Groznom.

Podľa agentúry TASS sa v centre mesta zišli tisíce ľudí, televízna stanica Groznyj TV tvrdí, že účastníkov je približne milión.

Podľa televízie míting na podporu politiky Putina a vodcu Čečenskej republiky Ramzana Kadyrova sa koná pod heslami „Sme za Rusko“, „Sme za Vladimira Putina“, „Sme za Ramzana Kadyrova“ a „V jednote je naša sila“. Účastníci vraj chcú vyjadriť znepokojenie nad „stupňovaním informačnej vojny proti Rusku zo strany takzvaných liberálnych médií“.

Vládca Čečenska Kadyrov, ktorý patrí k najradikálnejším stúpencom Putina, vyvolal v polovici januára rozruch, keď pri stretnutí s novinármi v Groznom označil opozičných politikov za „nepriateľov ľudu“ a „zradcov, ktorým nie je nič sväté“. Žiadal, aby boli postavení pred súd, pričom poznamenal, že za čias komunistického diktátora Josifa Stalina „nepriateľov ľudu“ a „zradcov“ zvyčajne strieľali.

Obhajcovia ľudských práv a verejní činitelia označili výroky za neprijateľné pre právny štát a vyzvali Kadyrova, aby odstúpil. Tvrdo reagovala podľa agentúry Interfax najmä ruská ombudsmanka Ella Pamfilovová. Rada pre ľudské práva, pôsobiaca pri úrade ruského prezidenta, sľúbila, že zabezpečí odbornú analýzu Kadyrovových výrokov a jej výsledky odovzdá Putinovi.