SaS napadla plynové vratky na Generálnej prokuratúre SR

SITA | 22.01.2016 11:16
Vyhláška Ministerstva hospodárstva SR o pravidlách poskytovania takzvaných plynových vratiek je vraj plná chýb, vďaka ktorým hrozia štátu súdne spory, ako aj konanie zo strany Európskej komisie. Myslí si to strana Sloboda a Solidarita (SaS).

Ich tímlíder pre energetiku Karol Galek preto v piatok podal podnet na Generálnu prokuratúru SR, ktorú požiadal o zrušenie vyhlášky. „Cieľom tohto podania nie je pripraviť ľudí o príspevok na plyn. Pokiaľ si to štát naozaj môže dovoliť a nejde zo strany ľavicovej vlády iba o populistické gesto pred voľbami, potom by mali vyhlášku sami stiahnuť a opraviť tak, aby peniaze boli doručené domácnostiam, ktoré si za plyn reálne platia,“ povedal Galek.

Jedným z nedostatkov vo vyhláške je podľa Galeka napríklad nejednoznačnosť definície príjemcu, keď názov vyhlášky hovorí o domácnosti, avšak obsah už o odbernom mieste. "V tejto súvislosti môže dôjsť k situáciám, keď napríklad domácnosť žijúca v prenájme, ktorá za plyn reálne platí, nedostane nič. Celý príspevok naopak obdrží prenajímateľ bytu, ktorý v ňom možno ani nikdy nebýval, no odberné miesto je písané naňho. V tomto prípade pôjde vlastne o dotáciu na podnikanie v oblasti prenájmu bytových priestorov,“ vysvetlil Galek.

Samotný príspevok má podľa neho vplyv aj na hospodársku súťaž, pričom výrazne poškodzuje dodávateľov tepla a to nielen v rámci centralizovaného zásobovania, ale aj spoločenstvá vlastníkov bytov s vlastnou domovou kotolňou. "Množstvo plynu využité v tomto prípade na prípravu teplej vody a kúrenie totiž v príspevku pre prijímateľa nie je nijako zohľadnené a môže motivovať domácnosti na odpojenie sa od systému,“ konštatoval Galek, ktorý je presvedčený, že každá štátna pomoc, teda aj plynové vratky, by mala byť notifikovaná Európskou komisiou.