Mrazy v najbližších dňoch poľavia

ri, Pravda | 23.01.2016 08:00
Studené počasie, ktoré vyvrcholilo mrazivou nocou z piatka na sobotu, sa končí. Či sa ešte túto zimu vráti, je otázne. Závisieť to bude od prúdenia vzduchu. V každom prípade sa už nezopakuje v budúcom týždni, keď denné teploty dosiahnu plusové hodnoty.

Posledné dve noci patrili na Slovensku, čo sa tejto zimy týka, k najchladnejším. Klimatológ Pavol Faško hovorí, že ak neberieme do úvahy namerané hodnoty vo vysokých polohách ako na Lomnickom štíte či Chopku, silný mráz bol v noci zo štvrtka na piatok zaznamenaný napr. v obci Dolný Hričov v okrese Žilina, kde nočné teploty klesli v prízemnej vrstve na –20,3 stupňa Celzia, vo Švedlári v okrese Gelnica namerali –17 a na letisku Kuchyňa – 16,3 stupňa Celzia.

„O pokles teplôt sa pričinil sneh, ktorý zo stredy na štvrtok napadol v niektorých častiach Slovenska, potom to, čo sa vyjasnilo a prestalo fúkať. Historické rekordné tabuľky sa však neprepisovali. Ak sa na to pozrieme na príklade letiska Kuchyňa, pred päťdesiatimi rokmi, teda v roku 1966, tam v noci z 21. na 22. januára bolo nameraných –19,5 stupňa Celzia. O viac ako tri stupne ako v predchádzajúcu noc,“ podotkol Faško.

Ako bude?

  • Sobota – jasno až polojasno, pribúdanie oblačnosti. Deň: –5 až 0. V dolinách a kotlinách až –7 stupňov Celzia
  • Nedeľa – oblačno, sneženie. Noc: –4 až –10, miestami do –16. Deň: –5 až 0, na západe 0 až +5 stupňov Celzia
  • Pondelok – ojedinelá oblačnosť. Noc: –3 až –9. Deň: –1 až +5 stupňov Celzia
  • Utorok – malá oblačnosť, hmlisto. Noc: –2 až –7, v dolinách –9. Deň: 0 až +6 stupňov Celzia
  • Streda – oblačno až zamračené. Noc: +3 až –3. Deň: 0 až +6 stupňov Celzia
  • Štvrtok – premenlivá oblačnosť. Noc: +3 až –3. Deň: +2 až +6, na juhozápade až +8 stupňov Celzia.

Zdroj: SHMÚ

Klimatológ si netrúfa odhadnúť, či sa podobné mrazy ešte k nám vrátia. „Z dlhodobého hľadiska je za vrchol zimy považované obdobie medzi 15. až 25. januárom,“ hovorí Faško. Mrazov ako v posledných dňoch by sme sa podľa neho mohli ešte dočkať v prípade, ak by k nám začal prúdiť studený vzduch zo Škandinávie alebo z Ruska. Ak sa tak nestane, mrazivých teplôt sa už v tejto zime pravdepodobne nedočkáme, ale snehových prehánok áno.

A čo nás čaká v najbližších dňoch? Na naše územie sa dostane poveternostný front od západu, ktorý by malo sprevádzať už v priebehu soboty sneženie a neskôr, najmä v nižších polohách, aj mrznúce zrážky.

„Od nedele sa začne zmierňovanie mrazov. V budúcom týždni by sme mali pocítiť teplotnú zmenu, celodenné mrazy budú minulosťou a cez deň sa dostaneme do oblasti kladných hodnôt. V prípade, že sa na oblohe objaví slnko, teplota sa môže vyšplhať aj na plusových 5 stupňov Celzia,“ dodal Faško.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ