Orbán vyzval k stavbe plotu na hraniciach Macedónska a Bulharska

ČTK | 22.01.2016 18:05
Maďarsko, Orbán, Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Na hraniciach Macedónska a Bulharska s Gréckom by mal byť postavený plot na zastavenie prílevu migrantov. Vyhlásil to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán po stretnutí so svojím slovinským náprotivkom. Predseda slovinskej vlády Miro Cerar v slovinskom Brde pri Kranju vyzval na urýchlené riešenie migračnej krízy, inak vraj hrozia konflikty medzi krajinami.

„Ak nedokážeme zabezpečiť vonkajšie hranice EÚ, bez ohľadu na to, ako je to nákladné a náročné, zničíme si sami schengenský systém,“ povedal Orbán, ktorého citovala agentúra Reuters. Slovinský premiér na tlačovej konferencii po rokovaní s Orbánom uviedol, že EÚ potrebuje spoločné riešenie migračnej krízy v priebehu týždňov.

„Nemáme čas do jari, potrebujeme riešenie v poriadku týždňov, ak ho nenájdeme, môžeme čakať konflikty medzi krajinami,“ vyhlásil Cerar. Dodal, že migrácia sa úplne vymkla kontrole.

O potrebe „záložného hraničného systému“ na línii Bulharsko – Macedónsko v prípade zlyhania úsilia posilniť vonkajšiu ochranu schengenského priestoru hovoril tento týždeň aj český premiér Bohumil Sobotka. Macedónsko na svojich hraniciach s Gréckom už krátky plot vlani v novembri postavilo.

Grécko je dlhodobo kritizované za nezvládanie prílivu a registráciu utečencov, ktorých v minulom roku do Európy dorazilo cez milión, väčšina z nich práve cez Grécko.

Maďarsko ako prvá krajina vlani na jeseň využila stavbu plotu na zmiernenie prílivu utečencov z juhu, keď ho postavilo na svojich hraniciach so Srbskom a Chorvátskom.

Tento týždeň Orbán vyhlásil, že jeho vláda je pripravená postaviť plot aj na hranici s Rumunskom. V decembri začalo so stavbou krátkeho plotu na hranici so Slovinskom Rakúsko, ktoré je pripravené ho prípadne predĺžiť.