Muž vraždu Dagmar plánoval pol roka

vv, Pravda | 23.01.2016 15:00
vražda, sviečky, kahance, smútok, samovražda,... Foto: ,
Miesto na Bartókovej ulici v Bratislave, kde došlo minulý piatok k vražde.
Muž, ktorý zastrelil minulý piatok v Bratislave 45-ročnú Dagmar a nakoniec aj seba, sa na vraždu pripravoval asi pol roka. V jeho okolí podľa informácií Pravdy vedeli, že si zháňal zbraň.

Vyšetrovanie prípadu preto prebrala Národná kriminálna agentúra a dozoruje ho prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Polícia už tento trestný čin prekvalifikovala z vraždy na úkladnú vraždu.

„V súčasnosti sa vykonávajú nevyhnutné úkony na náležité objasnenie tejto veci,“ reagovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Doteraz však nie sú známe výsledky kontroly inšpekcie ministerstva vnútra, či polícia z Obvodného oddelenia v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto nepochybila, keď trestné oznámenie ženy z mája minulého roka riešila len ako priestupok a nezačala trestné stíhanie.

Koncom júna totiž oznámenie postúpila Okresnému úradu Bratislava I. „Inšpekcia momentálne dáva podklady a materiály dokopy, záver by mal byť známy začiatkom budúceho týždňa,“ reagovala Andrea Dobiášová, hovorkyňa rezortu vnútra.

Kontrolu, či policajti a prokuratúra postupovali, ako mali, po vražde nariadil aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten sa k prípadu vyjadrí, až keď bude mať na stole výsledky kontroly. Ženu pred očami jej dcéry zastrelil bývalý priateľ, 37-ročný Štefan, ktorý sa jej opakovane vyhrážal smrťou. Podľa medializovaných informácií si žena kvôli tomu najala osobného ochrankára.

Podľa našich informácií z justičných zdrojov muž Dagmar prenasledoval a vyhrážal sa jej už viac ako pol roka. Často sa zdržiaval pred domom, kde mala prenajatý byt. Klientom, ktorí k nej chodili na masáže, údajne viackrát prerezal pneumatiky na ich autách odparkovaných pred domom. Jeho okolie vraj vedelo, že si zháňal zbraň, lebo o tom pred kolegami a kamarátmi rozprával.

Trestný zákon hovorí, že úkladnú vraždu spácha ten, kto iného úmyselne usmrtí s vopred uváženou pohnútkou. Štefan si mal podľa polície scenár vopred pripraviť. Zadovážil si zbraň, ktorou Dagmar zastrelil. Polícia uviedla, že proti strelcovi nemohli pred vraždou nijako zasiahnuť.

O zbrani nevedeli, pretože ju mal nelegálne, a nemohli ho ani vykázať z bytu, pretože s ním obeť nežila. Aj byt v dome, pred ktorým ju zavraždil, mala prenajatý. Prehovoril aj muž, ktorý tvrdí, že Dagmar robil osobného strážcu. Podľa jeho slov to bola práve Dagmar, ktorá sa po podaní oznámenia nedostavila na výsluch.

Údajne práve jemu volal sám vyšetrovateľ a pýtal sa ho, prečo Dagmar nechodí na políciu. Ženu pripravilo o život to, že odmietla partnera. Ten jej preto v piatok minulý týždeň na Bartókovej ulici v Bratislave vpálil do tela tri rany. Následne obrátil zbraň proti sebe.

Ide o ďalší prípad, ktorý upozornil na násilie na ženách a jeho nedostatočné riešenie. Dagmar totiž nahlásila, že sa jej Štefan vyhrážal smrťou, polícia napriek tomu nezasiahla.

Podľa sociologičky z Inštitútu pre výskum práce a rodiny Barbory Holubovej mohla polícia muža obviniť z nebezpečného vyhrážania a vziať do vyšetrovacej väzby. Tam mohol pobudnúť sedem a viac mesiacov, presná dĺžka sa odvíja od trestného činu, z akého ho obvinia.

Podľa nej by v takýchto prípadoch mali policajti ísť viac do rizika, zároveň by však mali byť chránení pred obvinením z neoprávneného konania. Mimovládky, ktoré sa zaoberajú problémom násilia, upozorňujú, že spoločnosť nie je dostatočne citlivá na násilie páchané na ženách i deťoch.

"Napriek tomu, že už 20 rokov počúvame o tom, že je to celospoločenský problém, tak akoby naozaj chýbalo pochopenie a citlivosť na to, že žena naozaj môže byť ohrozená,“ vraví Jana Oleárniková z mimovládky Fenestra.

Holubová upozorňuje, že týrané ženy sú "často prekvapené reakciou polície, ktorá ich zosmiešňuje. Na druhej strane sú aj prípady, kde, naopak, polícia postupovala profesionálne a prípad sa skutočne začal riešiť,“ hovorí Holubová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ