Sýrska opozícia obviňuje z neúspechu mierových rokovaní Rusko a Asada

SITA | 23.01.2016 14:44
Predstavitelia ozbrojených skupín bojujúcich v Sýrii v sobotu vyhlásili, že za akýkoľvek neúspech rozhovorov o ukončení sýrskej občianskej vojny je zodpovedná vláda prezidenta Bašára Asada a Rusko. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Pokladáme Asadov režim a jeho spojenca Rusko za zodpovedných za akýkoľvek neúspech politického procesu, pretože pokračujú v páchaní vojnových zločinov,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení desiatok sýrskych vzbúreneckých skupín.

Sýrska opozícia pred začiatkom mierových rokovaní, ktoré by sa mali konať na budúci týždeň vo švajčiarskej Ženeve, požaduje, aby vládne jednotky na znak dobrej vôle ukončili blokády viacerých sýrskych miest. Vzbúrenci tiež žiadajú, aby ruské letectvo prestalo bombardovať oblasti obývané civilistami.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry je naopak presvedčený, že rokovania o mieri v Sýrii, ktoré boli pôvodne naplánované na pondelok, sa napriek všetkému v krátkom čase začnú.

„Sme presvedčení, že pri správnej iniciatíve… sa tie rozhovory budú môcť začať,“ povedal Kerry po stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín z oblasti Perzského zálivu, ktoré sa konalo v saudskoarabskej metropole Rijád.

Bezprostredne po prvom kole mierových rozhovorov o Sýrii, ktorého by sa mali zúčastniť zástupcovia sýrskej vlády a opozície, sa podľa Kerryho bude konať stretnutie medzinárodnej podpornej skupiny, ktorej členmi sú USA, Rusko a ďalšie štáty podporujúce jednu zo strán bojujúcich v Sýrii.

Päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Rusko a Čína), Saudská Arábia, Irán a Turecko sa začiatkom novembra minulého roku stretli vo Viedni, kde sa dohodli na časovom pláne krokov vedúcich k ukončeniu občianskej vojny v Sýrii.

V súlade s rezolúciou, ktorú BR OSN prijala 18. decembra, musí byť do šiestich mesiacov od začatia mierových rokovaní o Sýrii vytvorená prechodná vláda a musia sa začať práce na novej ústave, na základe ktorej sa do 18 mesiacov majú v Sýrii konať slobodné a spravodlivé voľby.