Nemecká vláda mierne zhoršila odhad rastu ekonomiky

ČTK | 23.01.2016 17:45
Nemecká vláda znížila odhad tohtoročného rastu ekonomiky o 0,1 percentuálneho bodu na 1,7 percenta.

Uviedol to v piatok nemecký denník Der Spiegel a potvrdili zdroje agentúry DPA z vládnych kruhov. Najväčšia európska ekonomika by tak mala rásť rovnakým tempom ako vlani. Vláda zverejní aktualizovanú prognózu na tento rok v stredu.

Štatistický úrad minulý týždeň na základe predbežných údajov uviedol, že vlani sa hrubý domáci produkt Nemecka zvýšil o 1,7 percenta. Jeho rast sa tak mierne zrýchlil z predvlaňajších 1,6 percenta a dosiahol nejprudšie tempo za posledné štyri roky.

Výsledky prieskumu inštitútu ZEW z tohto týždňa ukázali, že dôvera investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku sa v januári znížila. Na Nemecko má podľa inštitútu naďalej negatívny dopad spomaľovanie hospodárskeho rastu v Číne a v ďalších rozvíjajúcich sa krajinách.

Nemecká ekonomika teraz ťaží najmä z rastu spotrebiteľských a štátnych výdavkov. To kompenzuje slabší prínos medzinárodného obchodu, ktorý je dôsledkom spomaľovania hospodárskeho rastu v rozvíjajúcich sa krajinách. Spotrebiteľské výdavky v Nemecku podporuje solídna situácia na trhu práce.

Štátne výdavky tlačí nahor okrem iného príliv utečencov, pretože úrady musia vynakladať peniaze na ich ubytovanie a integráciu.