Učitelia by mali požiadavky adresovať starostom, tvrdí Pellegrini

SITA | 24.01.2016 12:27
Peter Pellegrini Foto: ,
Predseda parlamentu Peter Pellegrini.
Vláda nie je prístupná ustúpiť učiteľom vo všetkých ich požiadavkách, povedal to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini v relácii V politike televízie TA3.

Otvorená ostáva podľa Pellegriniho predovšetkým otázka, prečo investovať do školstva práve 400 miliónov eur či narýchlo zmeniť kontinuálne vzdelávanie učiteľov, teda kreditný systém a možnosť dvoch atestácií.

„Tam nevidím absolútnu akútnosť, pretože na tom sa už pracuje a systém sa pomaly mení,“ uviedol Pellegrini s tým, že od septembra 2016 či januára 2017 môže platiť nový. Pellegrini v relácii vyjadril presvedčenie, že štát už dnes vlastní len niekoľko desiatok škôl a budov škôl, ostatné školy sú vo vlastníctve obcí a miest, preto by sťažnosti do veľkej miery mali učitelia adresovať práve starostom a primátorom.

„Hovorme preto konkrétne, ktoré sú to školy? Kde ešte niečo chýba?“ Aká je situácia na bratislavských školách, kde sa nemôžu čerpať eurofondy?" povedal Pellegrini s dôrazom na to, že učitelia sa nevyjadrujú konkrétne.

Boj učiteľov pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami považuje za predvolebný boj opozície proti vládnemu Smeru s tým, že problém školstva sa nedá vyriešiť podľa ultimátneho načasovania učiteľov do 25. februára, ktoré považuje predovšetkým za zlé.

„Mňa to veľmi mrzí, že učitelia, ktorí odvádzajú naozaj dobrú prácu, sa nechali takto nahovoriť niektorými opozičnými stranami, ktorým vyhovuje tento stav, aby vznikla na Slovensku nestabilita a aby vznikol dojem, že na Slovensku je všetko zlé,“ uviedol Pellegrini. Pripomenul, že od 1. januára nového roka zvýšila vláda Smeru učiteľom platy o päť percent.

Pellegrinimu oponoval v relácii podpredseda NR SR a predseda strany KDH Ján Figeľ, ktorý sa vyjadril, že učitelia sa len dožadujú plnenia sľubov Smeru. Napríklad, učiteľských platov na úrovni 1 100 eur, ktoré navrhoval ešte jeden z bývalých ministrov školstva SR Dušan Čaplovič za Smer.

Za dôležitú preto považuje optimalizáciu školského systému a vládnemu Smeru vyčíta, že jeho najväčšia aktivita počas ôsmich rokov vlády bola inde ako v školstve a neschopnosť vyhovieť učiteľským požiadavkám k učiteľmi stanovenému dátumu na 25. február je len výhovorkou.

„Keď Juraj Široký potreboval zachrániť svoje milióny a firmu, tak ste zvolali mimoriadne rokovanie parlamentu, skrátené konanie, vláda zasadla a riešilo sa to,“ povedal Figeľ. Preto by vláda dokázala podľa neho vyriešiť problém s učiteľmi podobným spôsobom.