Britskí dopravcovia vyzvali Francúzsko, aby vyslalo do Calais vojakov

ČTK | 24.01.2016 13:26
Združenie britských diaľkových dopravcov vyzvalo Francúzsko, aby k ochrane kamiónov pred migrantmi snažiacimi sa preniknúť do Británie nasadilo do Calais vojakov. Výzva prišla po tom, čo bol kvôli skupine migrantov snažiacich sa preniknúť na trajekt v sobotu dočasne uzavretý tento severofrancúzsky prístav.

Británia po Francúzsku opakovane požadovala posilnenie bezpečnostných opatrení v Calais a obe krajiny vlani podpísali dohodu o spolupráci.

„Je na čase, aby úrady uznali naše požiadavky a aby armáda začala strážiť prístav a jeho okolie,“ povedal podľa stanice BBC šéf združenia britských diaľkových dopravcov (RHA) Richard Burnett, ktorý sobotňajší incident označil za „šokujúce narušenie bezpečnosti“. Podľa neho migranti snažiaci sa dostať do kamiónov ohrozujú bezpečnosť vodičov.

Požiadavku podľa BBC podporil aj konzervatívny poslanec Damian Collins zvolený za región u anglického prístavu Dover, kam doprava z Calais mieri.

Už niekoľko rokov migranti dúfajú, že sa z Francúzska dostanú do Británie na nákladných automobiloch alebo vlakom cez podmorský tunel. Niektorí za riskantnú cestu cez Lamanšský prieliv zaplatia životom.

Obe krajiny v lete podpísali dohodu, ktorá zaviazala Francúzsko zvýšiť počet policajtov v Calais, Londýn mal zase poskytnúť niekoľko miliónov libier na nové opatrenia.

V sobotu sa zhruba päť desiatok migrantov bez dokladov nalodilo na trajekt mieriaci do Doveru, kvôli čomu bol prerušený prevádzku v prístave.V nedeľu prevádzka prebieha bez komplikácií.

V Calais zároveň v sobotu prebehla demonštrácia približne dvoch tisíc ľudí za zlepšenie situácie ľudí obývajúcich tábor zvaný „džungľa“. Niektorí z účastníkov tohto pochodu, ktorý vyzýval úrady k väčšej ústretovosti k migrantom, pochádzali z Británie.

Mnohí utečenci veria, že v Británii budú mať jednoduchšie podmienky, pretože tam majú príbuzných alebo hovoria len anglicky. Preto vo Francúzsku nežiadajú o azyl, aj keď by podľa francúzskeho ministerstva vnútra mali veľkú šancu na jeho získanie.