Časť učiteľov vstupuje do ostrého štrajku

Pravda, odu, reg | 25.01.2016 07:00, aktualizované: 
štrajk učiteľov, štrajk, Foto: ,
K Iniciatíve slovenských učiteľov, ktorá zorganizovala jeden z najväčších štrajkov učiteľov za uplynulé roky, sa do nedeľného večera prihlásilo vyše 11–tisíc učiteľov z viac ako 700 škôl.
Učiteľov rešpektujeme, aj ich právo na štrajk, platy sme im zvyšovali, ale do volieb pre nich už viac urobiť nemôžeme. Napriek tomuto odkazu premiéra Roberta Fica je časť učiteľov odhodlaná vstúpiť v pondelok do štrajku. Na viacerých materských, základných a stredných školách sa nebude učiť.

K Iniciatíve slovenských učiteľov, ktorá zorganizovala jeden z najväčších štrajkov učiteľov za uplynulé roky, sa do včerajšieho večera prihlásilo vyše 11-tisíc učiteľov z viac ako 700 škôl.

Tie, kde sa k štrajku pridala väčšina pedagógov, budú zatvorené, iné budú fungovať v krízovom režime. Na Slovensku je celkovo vyše 5 900 škôl a učiteľov je 89-tisíc. K štrajku sa teda hlási približne 12 percent pedagógov.

Učitelia tvrdia, že sú odhodlaní na neobmedzený štrajk a chcú vydržať čo najdlhšie. Ostrý postoj pedagógov sa tak dotkne celého Slovenska a predovšetkým rodičov školopovinných detí. Napätá situácia vyvrcholila len šesť týždňov pre voľbami. Parlament už nerokuje, rozpočet pre jednotlivé rezorty je schválený a dátum odovzdávania polročných vysvedčení na spadnutie.

Deviatakov čoskoro čaká testovanie a prijímačky na stredné školy, ich študentov maturity. Minister školstva Juraj Draxler je však neoblomný a tvrdí, že požiadavky učiteľov nie je možné v takom krátkom čase splniť.

Učitelia demonštrujú v Bratislave aj Košiciach

Učitelia od 10:00 hodiny demonštrujú na Hlavnej ulici v Košiciach a od 11:00 na Námestí SNP v Bratislave. Na sociálnej sieti Facebook označilo 1 581 ľudí, že sa na demonštrácii v Bratislave zúčastní. Ďalších 2 590 označilo, že sa o demonštráciu zaujímajú a takýmto spôsobom ju podporili.

Učitelia vstúpili do štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov. Ako povedal Vladimír Crmoman z iniciatívy, zatvorených ostalo približne 300 škôl, ostatné nahlásené školy sú v obmedzenej prevádzke. Celkovo sa na štrajk registrovalo na internetovej stránke iniciatívy 11 454 učiteľov zo 731 škôl.

Školy, ktoré sa do štrajku zapojili, nájdete na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov.

(SITA)

Premiér Fico v sobotu vo svojom stanovisku pripomenul, že vláda za uplynulé roky postupne zvyšovala platy učiteľom a ak bude Smer súčasťou novej vlády, bude mať záujem vo zvyšovaní platov učiteľov pokračovať.

„Nebudem na nikoho z učiteľov, ktorí chcú štrajkovať, apelovať, ale pre všetkých by bolo najlepšie, keby sa po takmer trojtýždňových prázdninách mohla riadne rozbehnúť výučba,“ zdôraznil Fico. Keďže platy sa učiteľom zvyšovali a legislatívny proces je už uzavretý, viac „pre nich do 5. marca urobiť nemôžeme“, uzavrel Fico.

Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov povedal, že štrajk nie je ich cieľom, ale prostriedkom. Pripomenul, že svoje požiadavky učitelia opakujú už od roku 2011. „Pre nezáujem nám nezostalo nič iné, iba pristúpiť k takémuto krajnému riešeniu,“ dodal. Požiadavky, ktorými učitelia dali vláde ultimátum, mali aj v čase vyjednávania rozpočtu, nátlakovými akciami sa na ne snažili upozorniť už v jeseni.

Iniciatívu učiteľov priamo nepodporil najväčší odborový zväz zamestnancov v školstve. Jeho predseda Pavel Ondek včera v relácii RTVS povedal, že požiadavky učiteľov nie sú prehnané, ale „zle načasované“.

Pripomenul, že odborový zväz pri kolektívnom vyjednávaní s vládou dosiahol zvýšenie platov o 4 percentá na tento rok pre pedagógov a kolektívnou zmluvou podpísal sociálny zmier. Aj preto sa najväčší odborový zväz učiteľov v predvolebnom čase sústreďuje na rokovania s politickými stranami a až v prípade, že ich požiadavky nebudú zahrnuté v programovom vyhlásení novej vlády, pristúpia k protestom.

Premiér Robert Fico a minister školstva Juraj... Foto: SITA, Marko Erd
fico, draxler, štrajk učiteľov, Premiér Robert Fico a minister školstva Juraj Draxler počas sobotňajšieho spoločného vyhlásenia k pripravovanému štrajku časti učiteľov.

V niektorých školách, ktoré sa do štrajku zapoja, riaditelia udelili žiakom riaditeľské voľno. „Z našej školy sa zapojilo 32 ľudí zo 40 pedagogických zamestnancov,“ uviedla riaditeľka Základnej školy Sokolíkova v bratislavskej Dúbravke Daniela Ďurkovská. Na tejto škole dali deťom v pondelok a utorok riaditeľské voľno. Ako budú postupovať potom, zatiaľ nevedia.

Riaditeľka tvrdí, že rodičia detí ich zatiaľ v iniciatíve podporujú. „Naši rodičia nás aj v minulosti podporili. Vidia, aké problémy v škole máme a že je potrebné riešiť to zhora,“ dodala Ďurkovská. V Dúbravke, kde sú celkom štyri základné školy, sa na štrajku zúčastnia tri.

Pri udeľovaní riaditeľského voľna však ministerstvo upozorňuje, že môže ísť o porušenie zákona. „Riaditeľské voľno nie je štrajk. Inštitút riaditeľského voľna môže škola využiť len zo závažných organizačných a prevádzkových dôvodov,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Podľa ministerstva nie je táto akcia zastrešovaná žiadnou organizáciou s právnou subjektivitou a každý učiteľ je v nej sám za seba a nesie všetky právne riziká. „Zamestnanec počas štrajku nemá nárok na žiadne plnenie poskytované zamestnávateľom, pretože štrajkuje z vlastnej vôle,“ uviedla hovorkyňa.

Štrajkujúci učitelia nemajú nárok na mzdu a za obdobie, keď nepracujú, si musia platiť zdravotné odvody. Preto ministerstvo svojvoľné vyhlásenie riaditeľského voľna považuje za snahu obísť zákon a zachovať si tak všetky mzdové aj odvodové nároky.

Prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman považuje varovanie ministerstva za snahu zastrašiť riaditeľov a zriaďovateľov škôl. „Riaditeľom sme nikdy neodporúčali využívať pri štrajku inštitút riaditeľského voľna,“ zdôraznil Crmoman.

Požiadavky učiteľov

  • zvýšenie platov o 140 eur od 1. 2. a od 1. 1. 2017 o ďalších 90 eur
  • zvýšenie rozpočtu na vybavenie škôl didaktickými pomôckami o 400 miliónov eur
  • prehodnotenie systému doplňujúceho vzdelávania učiteľov a udeľovania kreditov

Do akcie sa zapojili školy a škôlky zo všetkých krajov Slovenska. Kým v niektorých mestách sú školy jednotné a všetky svoje brány zatvoria alebo budú v obmedzenom režime, na väčšine škôl sa do akcie nezapoja vôbec.

Na všetkých základných školách v Galante sa bude učiť rovnako ako v iný deň. „Niektorí učitelia chceli najskôr štrajkovať, no potom ustúpili a ja rešpektujem ich rozhodnutie,“ povedal riaditeľ tamojšej Základnej školy Gejzu Dusíka Peter Bartek. Ako dodal, keby v škole povedal, že do štrajku idú, mohli by to všetci brať ako príkaz a naopak.

Zdroj, ktorý si neželá uviesť svoje meno, pre Pravdu povedal, že viaceré školy boli v rozhodovaní ovplyvňované svojím zriaďovateľom. Vyučovať sa bude aj na Základnej škole Kulíškova v Bratislave.

Čo môžu robiť rodičia počas štrajku

  • rodičia detí do 10 rokov môžu požiadať o ošetrovné, predložiť treba písomné potvrdenie riaditeľa školy, že žiakom poskytol voľno z dôvodu štrajku, škola bola uzatvorená a neboli zabezpečené priestory na plnenie školskej dochádzky
  • rodičia starších detí si musia žiadať u zamestnávateľa dovolenku, prípadne možnosť práce z domu alebo neplatené voľno

„Všetci štrajk podporujeme, ale nie vo všetkých ukazovateľoch, lebo nemáme dosah na všetky a nevieme ich posúdiť,“ uviedla riaditeľka školy Antonia Snehotová. Matka jedného z tamojších tretiakov dodala, že zatvorená škola by jej poriadne skomplikovala situáciu.

„Musela by som si brať dovolenku, pretože v Bratislave žijem so synom sama, takže mi poriadne odľahlo,“ dodala. Ešte v piatok ráno sa v mnohých slovenských mestách konali hromadné zasadnutia vedúcich zamestnancov škôl, kde sa spoločne radili, ako v prípade štrajku postupovať. V Detve sa na núdzovom režime zhodli všetky štyri základné školy.

Stredné školy a škôlky budú otvorené normálne. „Tam, kde sa učitelia nezapoja do štrajku, bude rodičom, ktorí nemajú kam dať deti, zabezpečený chod školského klubu detí,“ potvrdil riaditeľ Základnej školy Júliusa Juraja Thurzu v Detve Bohuslav Ilavský.

Rodičia v tomto meste, ktorých Pravda oslovila, situáciu chápu. „Je mi ľúto rodičov, ktorí nemajú kam dať svoje deti a rozumiem ľuďom, ktorým štrajk prekáža. Mnohí učiteľom vykrikujú prázdniny, porovnávajú učiteľské platy s platmi pekárov, ale je to náročná a podhodnotená práca, čo viem z vlastnej skúsenosti,“ hovorí mamička druháka jednej z miestnych škôl.

V Banskej Bystrici je na zozname úplne zatvorených škôl napríklad Základná škola Ďumbierska 17. Podľa riaditeľa Patrika Ferianca sa do štrajku u nich zapája väčšina učiteľov aj vychovávateliek v školskej družine.

„Vzhľadom na to, bude aj naša škola od pondelka 25. januára zatvorená. V prevádzke nebude ani školský klub. Vedúca školskej jedálne automaticky odhlási deti zo stravy,“ odkázal Ferianc.

Polročnú klasifikáciu detí už uzavreli. Ak by štrajk trval dlhšie, výpisy vysvedčení dostanú žiaci buď po ukončení štrajku, alebo si ich môžu prísť prevziať osobne v piatok 29. januára na sekretariát školy.

V Žiline zostane okrem cirkevných základných škôl zatvorená aj jedna základná škola v správe mesta. Do školy majú v pondelok prísť iba prváci a druháci, pre ktorých bude v prevádzke aj školský klub a jedáleň. Rodičia žiakov žilinských škôl, ktoré sa zapoja do štrajku, môžu deti priviesť do Centra voľného času na Kuzmányho ulici.

Jednou zo štyroch košických stredných škôl, ktoré sa v pondelok zapájajú do štrajku, je aj Gymnázium Šrobárova. Riaditeľ školy Slavomír Harabin informoval, že škola napriek štrajku svoje brány nezatvorí, no kým študenti niektorých ročníkov sa učiť nebudú, v niektorých triedach vyučovanie bude. „Keďže sa dostávame do predmaturitného obdobia, maturanti sa budú učiť riadne,“ povedal Harabin.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ