Začínajúci učitelia dostanú 613 eur

Katarína Kováčová, Pravda | 25.01.2016 12:00
učiteľka, žiak, škola, tabuľa, vzdelávanie Foto:
Ilustračné foto.
Najviditeľnejšie sú nízke platy u začínajúcich učiteľov. Potom sa to odráža aj na atraktivite učiteľského povolania.

Učiteľ, ktorý po vysokej škole nastúpi do zamestnania, je zaradený do deviatej platovej triedy. Po poslednom navýšení v tomto januári tak dostane plat 613,50 eura v hrubom. Aby mohol učiť, musí absolvovať takzvané adaptačné vzdelávanie, ktoré môže trvať od troch mesiacov až po celý školský rok. Keď ho nastupujúci pedagóg absolvuje, poskočí do desiatej triedy, v ktorej mu podľa platových tabuliek patrí mzda 669,50 eura v hrubom. Oslovení začínajúci učitelia, ktorým ešte prebieha adaptačné vzdelávanie, hovoria, že ich plat sa pohybuje okolo 500 eur v čistom.

Tabuľkový plat si učitelia môžu navýšiť príplatkami za triednictvo či inú aktivitu, ďalším vzdelávaním prostredníctvom kreditov a samozrejme odpracovanými rokmi. Nastupujúcemu učiteľovi však v kolónke odpracovaných rokov svieti nula, kredity môže začať zbierať až po skončení adaptačného vzdelávania a príležitostí na získanie príplatku tiež nemá veľa. Príplatok dostáva aj za adaptačné vzdelávanie (asi 20 eur v čistom).

„Školu som skončila v máji, nemám teda ešte žiadne roky praxe. Teraz mi beží adaptačné vzdelávanie, plus som hneď aj triednou učiteľkou, takže mám aj príplatok navyše za triednictvo. V čistom mi spolu vychádza plat na približne 520 eur,“ povedala začínajúca učiteľka Magdaléna Arpášová zo Základnej školy Bieloruská v Bratislave.

Ako ďalej poznamenala, začínajúci plat by vzhľadom na to, že ešte iba začína, nebol najväčším problémom. Najfrustrujúcejšie podľa nej je, že platy v školstve sú celkovo nízke a ani po rokoch s príplatkami, atestáciami a kreditmi veľmi nerastú.

„Uvedomujem si, že učím ešte iba prvý rok, ale keď sa rozprávame aj s kolegyňami, ktoré sú staršie, už majú nazbierané aj nejaké kredity, roky praxe, tak platovo vôbec nie sú nejako ďaleko nado mnou,“ dodala Arpášová.

Začínajúci učitelia tiež upozorňujú na pomer platov a nákladov na život. Napríklad v Bratislave a okolí je podľa nich život o dosť drahší ako v iných častiach Slovenska. Platy nastupujúcich učiteľov sú pritom vďaka tarifám na celom Slovensku približne rovnaké.

Učiteľka Zuzana, ktorá učí prvý rok na základnej škole v bratislavskej Vrakuni, upozorňuje na nedostatočné vybavenie škôl pomôckami, ktoré je tiež medzi požiadavkami učiteľov pripravených na štrajk. „Deťom tlačíme testy a cvičenia, takže si kupujem aj svoj papier. Nie som úplne nespokojná s platom, ale chcela by som mať také pracovné podmienky, že prídem do práce a mám všetko k dispozícii. Ide hlavne o pomôcky, aby sme si mohli robiť prácu, tak ako nás to učili a využívať moderné metódy vyučovania,“ vysvetlila začínajúca učiteľka.

Platy a podmienky v školstve podľa nej môžu za to, že mnohí vyštudovaní učitelia si radšej vyberajú prácu v inom odbore. Z 15 spolužiakov z ich ročníka išli podľa Zuzany učiť traja alebo štyria. „Zvyšok išiel robiť niečo iné alebo do zahraničia,“ dodala Zuzana.

Na rovnaký jav upozorňuje aj zástupkyňa riaditeľa Základnej školy Dolné hony v Trenčíne Renáta Krivošová. Už aj v ich škole mali problém zohnať učiteľa na voľné miesto. Problematické sú podľa nej najmä predmety ako matematika či fyzika.

„Nástupný plat je nízky, a preto najmä muži nepôjdu učiť, keď vyštudujú napríklad matematiku, zamestnajú sa v nejakej IT firme, kde dostanú minimálne dvojnásobný plat. Myslím si, že aj preto je školstvo prefeminizované a mladí ľudia sa doň nehrnú,“ ozrejmila Krivošová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ