Demonštrácia učiteľov sa skončila, štrajk pokračuje

Pravda.sk, SITA | 25.01.2016 12:18, aktualizované: 
strajk ucitelov, protest ucitelov, demonstracia... Foto: ,
K Iniciatíve slovenských učiteľov, ktorá zorganizovala jeden z najväčších štrajkov učiteľov za uplynulé roky, sa prihlásilo vyše 11–tisíc učiteľov z viac ako 700 škôl.
Časť učiteľov vstúpila do ostrého neobmedzeného štrajku. Štrajkujúci učitelia z celého Slovenska prišli na demonštráciu do Bratislavy. Podľa polície bolo na Námestí SNP približne 1 500 ľudí. Učitelia vyjadrili hlasným trúbením či štrnganím na zhromaždení svoju nespokojnosť so súčasným stavom školstva. Pedagógovia zároveň vyšli demonštrovať do ulíc Košíc aj Žiliny.

Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov povedal, že ostalo zatvorených približne 300 škôl a ostatné nahlásené školy sú v obmedzenej prevádzke. Iniciatíva pritom podľa Crmomana vychádzala z čísel, ktoré im nahlásili priamo školy. Ministerstvo školstva na druhej strane pri počte zatvorených škôl vychádzalo z čísel od okresných školských úradov, ktoré im v pondelok poskytli o 14:00.

Do pondelka sa na štrajk pritom registrovalo na internetovej stránke iniciatívy 11 454 učiteľov zo 731 škôl. Školy, ktoré sú zatvorené, o tom informujú na svojej internetovej stránke, prípadne by o tom mali rodičov informovať triedni učitelia ich detí.

Počas štrajku bolo v pondelok podľa informácií ministerstva školstva zatvorených 179 škôl, čo je z celkového počtu vyše 6 700 škôl a školských zariadení 2,66 percenta.Na brífingu o tom informoval minister školstva Juraj Draxler. Podľa jeho informácií 6 969 zamestnancov bolo na pondelok odhlásených zo zdravotnej poisťovne pre štrajk. Najviac zatvorených škôl – 43, čo predstavuje sedem percent, bolo v Bratislavskom kraji. Najmenej ich bolo v Prešovskom kraji, kde zatvorili štyri školy – čo je 0,3 percenta. Na 13 školách bolo podľa jeho informácií riaditeľské voľno. Na Slovensku je celkovo vyše 5 900 škôl a učiteľov je 89-tisíc.

Na demonštráciu v Bratislave prišli učitelia z celého Slovenska, väčšinou na vlastné náklady. Ako povedal Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov, v akcii vydržia do konca. Pripomenul pritom, že v stredu 27. januára bude ďalšie protestné zhromaždenie v Leviciach a potom, ak bude treba, pôjdu učitelia do ulíc opäť. Ministerstvo by podľa neho malo zvážiť, čo urobí ďalej. Iniciatíva je stále pripravená rokovať.

Cieľom je podľa neho vydržať do konca. Iniciatíva odporúča všetkým štrajkujúcim učiteľom, aby nesedeli doma. Namiesto toho by mohli vymýšľať akcie, napríklad ako skrášliť verejný priestor alebo robiť prednášky a diskusie. Registrácia učiteľov na štrajk stále pokračuje a Kočan dúfa, že ich číslo bude stále narastať. „Cítime obrovskú podporu verejnosti a to nám dáva silu,“ povedal Kočan.

Na demonštráciu v Bratislave prišli učitelia z...
Na demonštrácii bolo podľa odhadov policajtov...
+27

Vladimír Crmoman z iniciatívy povedal, že je dojatý a nečakal, že dnes príde až toľko ľudí. „Zaplnili sme námestie a cesty. Celá spoločnosť si musela všimnúť, že sa tu niečo deje a učitelia povstali a chcú zmenu. Chcú zmenu teraz,“ hovorí Crmoman s tým, že heslo stretnutia je „Spolu vydržíme“. Školstvo podľa neho potrebuje systémové zmeny, keďže je to základ našej spoločnosti, od ktorého sa odvíja všetko a dlhodobo.

Svoje názory na Námestí SNP učitelia prezentovali napríklad aj transparentmi „Učitelia si zaslúžia viac „, „Štrajkom k zmene“ či „Progres je nevyhnutný". V ich rozhovoroch často zaznieva aj potreba vydržať v štrajku dlhšie. Posledný štrajk učiteľov v roku 2012 viedli odbory a trval iba tri dni.

Predtým, ako sa skončila demonštrácia na bratislavskom Námestí SNP, učitelia zaspievali študentskú hymnu Gaudeamus igitur.

Na pódiu vystúpili hlavné tváre Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorá demonštráciu zorganizovala, Vladimír Crmoman a Branislav Kočan. Učitelia zatiaľ zdôrazňovali najmä podporu ľudí, za ktorú ďakujú.

Iniciatívu slovenských učiteľov v jej aktivitách podporujú napríklad Zuzana Wienk z Aliancie Fair-Play, herci Richard Stanke a Juraj Kemka či majster sveta v ľadovom hokeji 2002 Michal Handzuš. Podporu jej vyjadrili aj Nezávislé kresťanské odbory Slovenska, Nové školské odbory a Slovenská komora učiteľov. Rovnako tak Študentská rada vysokých škôl, Asociácia stredných zdravotníckych škôl, Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR, Filozofická fakulta Univerzity Komenského, Filozofická fakulta UMB v Banskej Bystrici, Kampaň A DOSŤ!, Nadácia pre deti Slovenska, Iniciatíva Veda chce žiť a viacero ďalších. Demonštráciu na mieste podporil aj predseda Lekárskeho odborové združenia Peter Visolajský.

Učiteľov prišla podporiť aj herečka Zuzana... Foto: Pravda, Kristína Jurzová
strajk Učiteľov prišla podporiť aj herečka Zuzana Fialová.

Zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov sa na rokovaní vo štvrtok 21. januára nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom na podmienkach, ktoré by odvrátili plánovaný štrajk učiteľov. Školy, ktoré sú zatvorené, o tom informujú na svojej internetovej stránke, prípadne by o tom mali rodičov informovať triedni učitelia ich detí.

Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami.

Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

Predseda vlády Robert Fico povedal, že vláda SR plne rešpektuje právo učiteľov na štrajk, aj keď iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný politický a predvolebný kontext. Zároveň však oznámil, že vzhľadom na zvýšenie platov učiteľov o takmer 50 percent počas jeho dvoch vlád a vzhľadom na to, že legislatívny proces pre toto volebné obdobie je uzavretý, vláda pre učiteľov do 5. marca už viac urobiť nemôže.