V detskom kútiku v Trenčíne nebol pre štrajk učiteľov nával

SITA, mk, Pravda | 25.01.2016 12:25, aktualizované: 
V Trenčíne bola v pondelok pre štrajk zatvorená jedna základná a jedna materská škola. Na oboch boli vchodové dvere zamknuté, visel na nich nápis Štrajk! a oznámenie, ktoré vysvetľovali dôvody.

ZŠ na Bezručovej ulici navštevuje vyše 450 žiakov a do jej školského klubu je zapísaných vyše 200. Počas štrajku nefunguje ani klub, ani školská jedáleň. O deti sa postarali samotní rodičia.

„Pedagogickí zamestnanci mi oznámili svoj vstup do štrajku minulý týždeň vo štvrtok popoludní, nebolo možné pripraviť pre deti nejaký náhradný program, aby sme pomohli rodičom,“ vraví Ivan Pavlík, riaditeľ Základnej školy na Bezručovej ulici. Z 38 pedagógov neštrajkuje len riaditeľ a jedna učiteľka.

Dopoludnia v Trenčíne husto snežilo, vonku nebolo vidno takmer žiadnych ľudí, ani hrajúce sa deti. Tie neboli ani v centre voľného času, ktoré je otvorené už od ôsmej hodiny ráno.

„Rodičia detí, ktoré navštevujú školu na Bezručovej ulici, nekontaktovali CVČ. Centrum je pripravené zabezpečiť aktivity pre približne 60 detí. Stravu však budú musieť riešiť rodičia,“ dodala Erika Ságová, hovorkyňa mesta, ktoré je zriaďovateľom ško­ly.

Navštívili sme aj detské kútiky v dvoch najznámejších nákupných centrách v Trenčíne, kde s obľubou chodia niektorí rodičia so svojimi deťmi. Teraz boli aj tie prázdne. V oboch nám pracovníčky týchto detských kútikov povedali, že čakali nával počas štrajku, ale ten sa nekoná. Rodičia si zrejme našli iné možnosti, napríklad starých rodičov alebo príbuzných. Mamička s dievčatkom v školopovinnom veku, ktorú sme zastihli v jednom z nákupných stredísk, má v zálohe niekoľko variantov. Jej dcéra chodí do školy v Dubnici nad Váhom, kde niektorí učitelia štrajkujú, ale vyučovanie sa neprerušilo.

„Ak by túto školu zatvorili, asi by som si zobrala dovolenku, alebo by som si zobrala dcéru do práce. Starí rodičia pracujú, na to sa nemôžem spoliehať. Možno ešte sestra by mohla postrážiť,“ povedala Monika Nováková z Dubnice nad Váhom.

Považská Bystrica: Zatvorená je len len materská škola

V Považskej Bystrici bola v pondelok zatvorená len materská škola v Orlovom. Vo viacerých základných školách sa časť učiteľov zapojili do štrajku, ale nebolo potrebné prerušiť v nich vyučovanie. V utorok by mala byť pre štrajk čiastočne prerušená prevádzka Základnej školy Rozkvet, kde začne štrajkovať 18 pedagógov. Najmenší žiaci od prvého po tretí ročník sa však budú učiť.

Riaditeľ Základnej školy na Bezručovej ulici v Trenčíne Ivan Pavlík zdôraznil, že štrajkujúcich učiteľov nemôže nahradiť inými, pretože mu to nedovoľuje zákonník práce.

Mesto Považská Bystrica uznáva a rešpektuje ústavné právo učiteľov na štrajk, a preto do týchto aktivít nezasahuje, nevydáva žiadne pokyny ani žiadne odporúčania. V reakcii na medializované informácie to uviedla hovorkyňa mesta Považská Bystrica Iveta Kováčiková.

Iniciatíva slovenských učiteľov, ktorá organizuje ostrý štrajk učiteľov, tvrdí, že jej prišli desiatky upozornení na zastrašovanie učiteľov, či nátlak, aby odstúpili od štrajku. "Nátlak a zastrašovanie má rôzne formy. Od tvrdenia, že štrajk je údajne nezákonný, cez odôvodnenia, že štrajk môže ohroziť budúcu existenciu školy, zamestnanosť učiteľov, jej meno na verejnosti, možnosti získania financií pre školu, až po citové vydieranie, že štrajkom učitelia škodia deťom či svojim riaditeľom.

Riaditelia škôl sú zvolávaní na porady, kde sú zriaďovateľmi pokarhaní za nezvládnutú situáciu, ak učitelia na ich škole vstupujú do štrajku. Taktiež sú usmerňovaní, aby za každú cenu zabezpečili na škole vyučovanie," dodala iniciatíva s tým, že učitelia z jednej považskobystrickej školy dostali na podpis tlačivo, že dobrovoľne odstupujú od štrajku.

Na ďalšej považskobystrickej strednej škole učitelia podľa iniciatívy vypĺňali tlačivo, kde mali zaznačiť predbežný predpoklad skončenia štrajku, údajne pre potrebu opätovného prihlásenia do zdravotnej poisťovne. Riaditelia podľa iniciatívy telefonicky a e-mailmi požadujú od Iniciatívy slovenských učiteľov, aby z internetovej stránky www.isu.sk odstránila údaj o tom, že sa učitelia z ich školy chystajú zapojiť do štrajku, prípadne sa snažia zistiť, kto ich školu zaregistroval.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ