Grécko už fakticky nie je v schengenskom priestore, vyhlásil Kaliňák

ČTK | 25.01.2016 16:55
Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
Minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že Grécko - vzhľadom k svojmu prístupu k migračnej kríze - už fakticky nie je krajinou schengenského priestoru voľného pohybu. Minister to v pondelok povedal novinárom pred začiatkom neformálneho rokovania s kolegami z krajín európskej dvadsaťosmičky v Amsterdame.

Kaliňák si to myslí aj napriek tomu, že hovorkyňa Európskej komisie Natasha Bertaudová v pondelok v Bruseli novinárov uisťovala, že v únii nie je žiadny plán Grécko vylučovať.

„Nikdy sme nehovorili o pozastavení členstva alebo vylúčení člena schengenského priestoru. Takéto možnosti podľa súčasných pravidiel neexistujú,“ upozornila Bertaudová. Ak však Atény v najbližších týždňoch nedokážu výrazne zmeniť svoj prístup k utečeneckej kríze, krajina sa mimo Schengen, hoci najviac na dva roky, fakticky ocitnúť môže.

V súčasnej situácii sa totiž v EÚ stretávajú dva momenty. Prvým je nedostatočná schopnosť Grécka chrániť vonkajšie hranice únie, čo podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca na rokovaní v Amsterdame kritizovali okrem gréckeho účastníka schôdzky v podstate všetci v sále.

Druhým momentom je potom snaha niektorých štátov únie vrátane vplyvného Nemecka, na čo najdlhší čas predĺžiť už fungujúce dočasné kontroly na vnútorných hraniciach priestoru, teda medzi členskými krajinami.

Takéto kontroly doposiaľ môžu byť spustené v prípade potreby chrániť bezpečnosť či verejný poriadok a s predĺžením môžu trvať najdlhšie pol roka. V prípade Nemecka by to znamenalo nutnosť ukončiť kontrolu hranice tento rok v máji.

Na možnosť, ako by mohla únia postupovať ďalej, poukázala hovorkyňa Bertaudová, keď novinárov odkázala na články 19 a 26 Kódexu schengenských hraníc. Komisia už navyše túto možnosť zmieňovala vlani v decembri, avšak nie príliš hlasno.

Na zmenu prístupu Atény majú iba niekoľko týždňov, ako pripomenul český minister Chovanec či jeho nemecký kolega Thomas de Maiziére. Podľa českého ministra silnie tlak na Grékov, ktorí vážnosť situácie zatiaľ zrejme príliš nechápu.

Grécky minister pre migráciu Janis Muzalas v pondelok totiž výčitky svojich kolegov odmietal s tým, že námornú hranicu s Tureckom nie je možné nikdy úplne uzavrieť, a sťažoval sa na malú podporu z Európy.

Ak by však Grécko situáciu ďalej nezvládalo, mohla by podľa článku 19 kódexu Európska komisia po preskúmaní situácie dospieť už v najbližších týždňoch k záveru, že v ochrane časti vonkajšej hranice únie existujú závažné nedostatky.

Potom by mohla Aténam odporučiť, aby napríklad prijali pomoc agentúry Frontex. Zároveň by to členským krajinám umožnilo až na dva roky predĺžiť kontroly na vnútorných hraniciach a spustiť nové, napríklad práve aj vo vzťahu ku Grécku.

Podľa Kaliňáka by „vylúčenie Grécka“, ktoré v zásade nemá s ostatnými krajinami Schengenu spoločnú hranicu, neriešilo problém jeho nedostatočného dodržiavania pravidiel. „To nie je odplata, radosť by z toho nikto nemal. Pre nás je dôležité, aby sme začali chrániť spoločné dvere do Európskeho domu,“ zdôraznil.