Odchod Británie z EÚ môže vyvolať napätie v Severnom Írsku, tvrdí premiér

ČTK | 25.01.2016 20:16
Enda Kenny, Davos Foto:
Írsky premiér Enda Kenny.
Odchod Británie z Európskej únie by mohol vyvolať nové napätie v Severnom Írsku. Po pondelkovom stretnutí s britským premiérom Davidom Cameronom to povedal predseda írskej vlády Enda Kenny. Londýn podľa neho môže stále dohodnúť uspokojivú dohodu o reforme vzťahov s Bruselom.

Podľa Kennyho stále existujú komplikácie „s jedným či dvoma“ zo štyroch reformných návrhov, pre ktoré chce Cameron získať podporu. „Myslím, že je možné tie problémy vyriešiť a zhodnúť sa na nich,“ dodal Kenny.

Britský konzervatívny premiér Cameron sľúbil voličom usporiadať do konca roku 2017 referendum k členstvu krajiny v EÚ. Požiadal európskych partnerov o niektoré zmeny vo fungovaní únie a voľnejší vzťah Británie s inštitúciami únie, čo by v prípade ich súhlasu podľa neho v plebiscite posilnilo zástancov zotrvania krajiny v únii.

Podmienky reformy, ktoré si britská vláda stanovila, sa týkajú štyroch základných okruhov – konkurencieschop­nosti, suverenity, voľného pohybu osôb a rovnosti členských štátov.

Niekoľko krajín odmieta možný nerovný prístup k prideľovaniu sociálnych dávok. Jeden z návrhov totiž počíta s tým, že by na určité sociálne dávky mali nárok len ľudia, ktorí v Británii zdržiavajú aspoň štyri roky.

Írsko ako jediná členská krajina EÚ zdieľa s Britániou pozemnú hranicu. Dublin sa preto dlhodobo usiluje o zotrvanie Británie v únii.