Putin priznal, že sa mu komunistické idey stále veľmi páčia

ČTK | 25.01.2016 21:43
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
O svojom vzťahu k zakladateľovi sovietskeho štátu Vladimirovi Uľjanovovi-Leninovi a o svojej skoršej príslušnosti k sovietskej komunistickej strane v pondelok hovoril ruský prezident Vladimir Putin pri stretnutí s občanmi v juhoruskom Stavropoli.

Vyhlásil, že svoju starú stranícku legitimáciu nezničil a komunistické a socialistické myšlienky sa mu aj v súčasnosti veľmi páčia.

Putin minulý týždeň rozbúril ruskú verejnú mienku tvrdým odsúdením na Leninovu adresu, keď vyhlásil, že boľševický revolucionár „položil atómovú bombu pod budovu, ktorá sa nazýva Rusko, a tá sa potom rozpadla“. V pondelok sa šéf Kremľa k tomuto výroku vrátil s vysvetlením, že Lenin pri budovaní sovietskeho štátu jeho rozpad svojimi omylmi umožnil.

Lenin o usporiadaní štátu podľa Putina viedol diskusie s neskorším diktátorom Josifom Stalinom, ktorého návrhy odmietol. Krajina potom bola vybudovaná tak, že jednotlivým častiam dávala možnosť legálneho odchodu z federácie.

„Práve toto právo je tou načasovanou bombou, ktorá potom viedla k rozpadu nášho štátu,“ povedal Putin s narážkou na vývoj z počiatku 90. rokov, keď sovietske spoločenstvo opustili jeho kľúčové štáty a krajiny sa rozpadla.

Putin pri tejto príležitosti podľa agentúry TASS pripomenul, že bol dlhé roky nielen členom komunistickej strany, ale aj zamestnancom „ozbrojeného oddielu strany“ KGB, teda obávanej sovietskej kontrarozviedky. Členom strany vraj nebol z nutnosti. „Nemôžem povedať, že by som bol ideovým komunistom. Napriek tomu som k tomu pristupoval veľmi zodpovedne,“ vyhlásil.

Straníckym funkcionárom vraj nebol, len radovým členom. „Na rozdiel od mnohých funkcionárov som stranícku legitimáciu nevyhodil ani nespálil, mám ju stále. Komunistické a socialistické myšlienky sa mi páčili, veľmi sa mi páčia dodnes,“ zveril sa prezident.

Sovietsky Kódex budovateľa komunizmu, schválený komunistickou stranou začiatkom 60. rokov minulého storočia ako súbor morálnych zásad „nového človeka“, ruskému prezidentovi veľmi pripomína svojím myšlienkovým obsahom Bibliu.

Putinova manželka sa znovu vydala

Bývalá manželka ruského prezidenta Vladimira Putina a matka dvoch jeho dcér Ljudmila sa znovu vydala – necelé tri roky potom, čo ohlásila „civilizovaný rozchod“ s hlavou štátu. Jej novým manželom je istý Artur Očeretnyj, ktorý je údajne nepriamo napojený na Putinovu mocenskú skupinu v Kremli. Oznámil to informovaný ruský časopis Sobesednik.

Správa o rozchode prvého páru bola v roku 2013 v Rusku senzáciou, aj keď bolo známe, že prezident sa svojou manželkou už dlhší čas nežije. Milostný život pánov Kremľa sa vždy starostlivo tajil pred verejnosťou.

Podľa ruských politológov sa Putin ku svojim partnerským problémom postavil chlapsky a verejnosť jeho úprimnosť ocenila. Rozvod, ktorý nasledoval rok po odlúčení, na jeho vysokú popularitu nemal žiadny vplyv.

Podľa Sobesedniku je Očeretnyj predsedom správnej rady Centra pre rozvoj medziľudskej komunikácie. To je organizácia, ktorá údajne funguje pod neverejným patronátom niekdajšej Putinovej manželky.

Sám Očeretnyj je nepriamo napojený na Putinovu mocenskú skupinu, uviedol ruský časopis bez ďalších podrobností.

O 58-ročnej Ľudmile Očeretnej-Putinovej-Škrebněvovej toho nie je veľa známe. Do školy chodila v Kaliningrade, pracovala ako zdravotníčka a letuška. Po svadbe s Putinom vyštudovala romanistiku v Petrohrade. Putinovci majú dve dcéry, tridsaťjedenročnú Mariju a o rok mladšiu Jekaterinu.