BR OSN schválila dohľad nad odzbrojením povstalcov v Kolumbii

SITA | 26.01.2016 07:33
Bezpečnostná rada OSN schválila v pondelok vytvorenie misie neozbrojených medzinárodných pozorovateľov, ktorí budú v Kolumbii monitorovať proces odzbrojovania, ak tamojšia vláda a ľavicoví povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) dosiahnu dohodu o ukončení občianskej vojny.

Pätnásťčlenná BR OSN jednomyseľne prijala rezolúciu predloženú britskými predstaviteľmi, na základe ktorej bude ustanovená táto politická misia. Jej úlohou bude v Kolumbii po dobu 12 mesiacov „dohliadať a overovať konečné obojstranné prímerie, zastavenie nepriateľských vojenských akcií a ukončenie bojov“.

Kolumbijská vláda a FARC spoločne požiadali BR OSN, aby pomohla monitorovať a kontrolovať odzbrojovanie povstalcov, ak sa obom stranám do 23. marca podarí dosiahnuť dohodu, ktorou by sa ukončila 50 rokov trvajúca občianska vojna. Tento konflikt si dosiaľ vyžiadal 220-tisíc mŕtvych a milióny vnútorne vysídlených.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun predloží na zváženie a schválenie BR OSN podrobné odporúčanie pre túto misiu do 30 dní od podpísania mierovej dohody medzi kolumbijskou vládou a FARC. Na úsilí o mierové rozhovory založil v roku 2014 svoju predvolebnú kampaň aj kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.