Šéf ECB Mario Draghi prisľúbil zvýšenie inflácie

SITA | 26.01.2016 10:18
Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi prisľúbil v pondelok zvýšenie miery inflácie, pričom odmietol kritiku uvoľnenej politiky ECB s tým, že slabý rast cien poškodzuje ekonomiku.

Podľa jeho slov program nákupu aktív v hodnote 1,5 bil. eur plní svoju zamýšľanú funkciu a nechať ceny padať by znamenalo vyšší dlh a nezamestnanosť. "Splniť náš cieľ je otázkou dôvery,“ povedal Draghi. "Dôvera nastáva vtedy, keď každá zo strán napĺňa svoj mandát. To je to, čo bude ECB robiť,“ doplnil. Cieľom ECB je dosiahnuť mieru inflácie v eurozóne tesne pod hranicou dvoch percent.

V decembri ECB znížila depozitnú sadzbu a rozšírila program nákupov aktív. Napríklad člen Rady guvernérov ECB Jens Weidmann hlasoval proti tomuto kroku s tým, že hlavným dôvodom nízkej miery inflácie sú nízke ceny energií, ktoré sú výhodou pre spotrebiteľov a rast. Draghi upozornil, že keď je miera inflácie počas piatich rokov o jeden percentuálny bod ročne nižšia ako základný plán, súkromný dlh domácností a firiem sa zvyšuje o približne 700 mld. eur.

Draghi tiež odmietol kritiku Nemecka, že nízke sadzby povedú k bublinám na realitnom trhu, prípadne inde. Podľa jeho slov sa "neobjavujú náznaky vážnej nestability“.