Sobotka zvoláva kvôli utečencom mimoriadny summit krajín V4

Pravda.sk, SITA, ČTK | 26.01.2016 13:07, aktualizované: 
Český premiér Bohuslav Sobotka zvoláva na 15. februára do Prahy mimoriadny summit krajín visegradskej štvorky (V4). Dôvodom je utečenecká kríza. Informoval o tom po spoločnom obede s predsedom vlády Robertom Ficom.

V súčasnej migračnej kríze v Európe sa rozhoduje o budúcnosti schengenského priestoru voľného pohybu aj o budúcnosti Európskej únie. Vyhlásil to český premiér Bohuslav Sobotka po stretnutí s Robertom Ficom.

„Chceme hovoriť o našom aktívnom príspevku k riešeniu migračnej krízy,“ uviedol český premiér. Okrem iného spomenul aj možnosť ako posilniť vonkajšie hranice Schengenu, napríklad hranicu medzi Macedónskom a Gréckom.

„Je zrejmé, že Európa bude musieť osvedčiť svoju schopnosť migračnú krízu riešiť. Dnes sa nerozhoduje len o budúcnosti Schengenu, ale ide aj o budúcnosť celej Európskej únie,“ uviedol Sobotka, podľa ktorého Česko aj Slovensko majú záujem na zachovaní schengenského priestoru.

„Pokiaľ nebude aktívna Európska únia bude musieť byť aktívna V4,“ uviedol Robert Fico.

„Ak Grécko aj Turecko zlyhajú z hľadiska ochrany vonkajšej hranice a nebudú schopné regulovať silný migračný tlak, tak musíme rokovať o záložnom riešení,“ povedal český premiér. Dodal, že do úvahy pripadá posilneniu ochrany hranice medzi Macedónsku a Gréckom, alebo medzi Bulharskom a Gréckom.

Podľa oboch štátnikov je cítiť nárast nervozity krajín, ktoré doposiaľ prezentovali ústretovú utečeneckú politiku. V týchto dňoch sa podľa predsedov vlád oboch krajín rozhoduje aj o budúcnosti Schengenu a Slovensko aj Česko majú záujem zostať jeho súčasťou.

Sobotka pricestoval v utorok na návštevu Slovenska, kde rokuje so svojím partnerom Robertom Ficom. Témou sú predovšetkým otázky súvisiace s migračnou krízou v EÚ.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ